vineri, 30 septembrie 2022

Expoziția „Ornitoloaga sibiană Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea”

 

Astăzi, 30 septembrie, vă invităm la vernisaj.
Ágota Ábrán, antropolog social, dar și unul dintre cei mai activi membri SOR, va prezenta de la ora 17 expoziția „Ornitoloaga sibiană Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea”.
Expoziția care cuprinde panouri și un catalog cu articole ce detaliază discuțiile despre păsări din revista vânătorească Carpații, va avea loc la Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în cadrul Proiectului Noaptea Cercetătorilor Sibiu.
Cu câteva zile în urmă Ágota Ábrán ne declara: „Prin această expoziție dorim să prezentăm rolul vânătorilor în colectarea datelor despre păsări și în discuțiile timpurii despre protecția păsărilor și a mediului. Silvia Stein von Spiess, din Sibiu a fost o ornitoloagă care fascinează prin spiritul ei de aventură și entuziasmul pentru înțelegerea vieții păsărilor. Este captivant să-ți imaginezi o femeie în anii 1930 plecând la inelare de păsări cu luntrea prin Delta Dunării și îndemnând vânătorii să-i furnizeze date despre migrația păsărilor. În proiectul Envirocitizen (www.envirocitizen.eu), din care face parte și această expoziție, urmărim să învățăm despre lumea păsărarilor amatori de astăzi pentru a vedea dacă această practică aduce mai aproape oamenii de natură. O lume interesantă, plină de oameni care, cu entuziasm și interes, învață cât mai mult posibil despre păsări, în multe cazuri colaborând la colectarea datelor cu păsărari profesioniști, ornitologi. Din interviurile făcute cu păsărari în cadrul proiectului Envirocitizen, a reieșit că de multe ori atenția asupra păsărilor deschide un univers întreg pentru oameni despre modul în care conviețuim cu păsări nu doar în „natură”, dar chiar și în orașe.
Dacă astăzi păsărarii amatori au binocluri, lunete și determinatoare de păsări, păsărarii amatori din prima parte a secolului XX erau vânătorii care, în felul lor, erau atenți la natura și viețuitoarele din jurul lor. Acest lucru este recunoscut atât de Silvia Stein von Spiess, cât și de alți ornitologi și păsărari pasionați din România.”
Panourile vor fi expuse la parterul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. La vernisajul expoziției, prezentarea va fi urmată de discuții ale cercetătorilor cu membrii Societății Ornitologice Române și cu pasionați de păsări din zonă despre această pasiune în ziua de azi și cum participă ei la colectarea datelor științifice.
 
 
Sursa informațiilor Societatea Ornitologica Romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu