luni, 5 septembrie 2022

Renumita bere brașoveană „Czell”

 

Fabrica de bere Czell de la Dârste, Fondul documentar al Muzeului de Etnografie Braşov


 Sticlă de bere Czell, Colecţia Glajă a Muzeului de Etnografie Braşov

Reclamă la berea „Czell–Bräu”

Brașovenii și turiștii se bucură în aceste zile de un renumit festival al berii, care se desfășoară la Brașov. Demn de amintit este faptul că acum mai bine de o sută de ani, aici se îmbutelia berea produsă în fabrica de la Dârste a lui Friedrich Czell. În câteva cărți poștale și fotografii din Fondul documentar al muzeului regăsim imaginea respectivei fabrici. Muzeul de Etnografie Braşov păstrează, în Colecția Glajă, sticle în care berea era îmbuteliată și comercializată. Fabrica de bere „Czell” a fost înființată în 1892, iar după un an, la 1 octombrie, brașovenii erau anunțați că, două săptămâni mai târziu, vor putea cumpăra noua bere „Czell–Bräu”. Doritorii erau invitați să o încerce, fiind asigurați că e de foarte bună calitate. Ca să se matureze corespunzător, berea era păstrată o anumită perioadă de timp la loc răcoros, înainte de comercializare. La data publicării reclamei, proprietarii mai multor restaurante din Braşov şi ai unor cârciumi din satele Ţării Bârsei făcuseră deja comenzi, urmând să o pună în vânzare.
Fabrica de la Dârste a avut, iniţial, 40 de angajaţi, numărul acestora crescând, până în anul 1921, la 115. Mărirea de personal fusese impusă de creşterea constantă a producţiei, ce atinsese în anul 1938, de pildă, capacitatea de 38 985 hl de bere. Fabrica a rezistat celui de-al doilea război mondial, însă odată cu instaurarea noului regim a fost trecută în proprietatea statului, fiind redenumită „Aurora”.
În afară de fabrica de la Dârste, Friedrich Czell a mai deţinut și alte fabrici de bere, una pe strada Lungă din Brașov, de asemenea, la Miercurea-Ciuc, Feldioara, Cluj, Timişoara, Oraviţa, precum și trei fabrici de spirt, una la Dârste, una la Cristian și una la Sibiu, fapt care i-a permis să instituise un adevărat monopol asupra băuturilor în Transilvania, în perioada de până la cel de-Al Doilea Război Mondial.
Surse: „Gazeta Transilvaniei”, nr. din 1 octombrie 1893.
Dan Pavalache, „Cronică de Braşov”.
#FabricadebereCzell #GazetaTransilvaniei #Dârste #Transilvania #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu