marți, 20 septembrie 2022

O cană celtică descoperit la Ciumești, punctul Grajdurile CAP

 





O cană celtică descoperit la Ciumești, punctul Grajdurile CAP

 
Descoperirea cimitirului de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, datează din anii 60 ai secolului trecut. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj Napoca. Din inventarul celor 35 de morminte celtice identificate și cercetate aici, sunt de remarcat un număr de opt căni de dimensiuni mai mici.
Una dintre ele a fost descoperită în mormântul nr. 04, cercetat în 1962, mormânt descoperit în regiunea distrusă a dunei de nisip. Vasul, o cană bitronconică, păstrat azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, are buza inelară, fundul plat și o toartă supraînălțată. Decorul este format dintr-un inel reliefat, circular, situat la baza gâtului. De asemenea, prezintă și un decor lustruit, abia vizibil, format din linii paralele, verticale. Pe fundul vasului, prezintă un decor în cruce realizat tot prin tehnica lustruirii. Înălțimea este de 7,1 cm, iar diametrul maxim al vasului este de 8 cm. Pasta este de culoarea galben-cenușie iar culoarea exterioară (angoba) gri-cenușie. Forma vasului este comună în necropolele și așezările LaTènului mijlociu și târziu. Practic, nu există aproape nici o așezare în care să nu se fi descoperit astfel de vase, utilizate la servirea lichidelor.
Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor.
dr. Ardeleanu Marius, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu