joi, 22 septembrie 2022

Prelucrarea lânii

 

Gospodărie din Săcele cu femei țesând - începutul secolului XX, Fondul documentar al Muzeului de Etnografie Brașov


 Piua cu ciocane, instalație pentru finisat țesăturile din lână, amenajată în curtea Muzeului Etnografic Săcele
 

Mocanii săceleni, prin creșterea unui număr mare de oi, obțineau cantități însemnate de lână pe care o prelucrau atât pentru nevoile proprii, dar mai ales pentru vânzare. Astfel, în zona celor Șaptesate, s-a dezvoltat de-a lungul timpului o industrie casnică textilă puternică.
În fiecare casă exista cel puțin un război de țesut, iar mocancele, de la cele tinere până la cele mai în vârstă, realizau țesături pentru îmbrăcămintea de iarnă, dimie albă și seină pentru cioareci, zăbune și ghebe bărbătești. Saricile, straiele precum și țesătura pentru dimie și pănura pentru zeghe se îngroșau și se îndesau la vâltorile și pivele cu ciocane aflate pe valea Timișului și Tărlungului.
Pentru împodobirea locuințelor, mocancele țeseau țoluri groase în vărgi colorate, straie și covoare. Aceste produse erau vândute pe piața Brașovului, dar ajungeau și la locuitorii din zona Trei Scaune sau Mureș, iar o parte la târgurile din Țara Românească. Astfel, mocanii realizau venituri însemnate, care se adăugau la veniturile realizate din comercializarea produselor obținute în urma prelucrării laptelui.
Vizitând Muzeul Etnografic Săcele puteți admira aceste obiecte, dar și instalațiile tehnice folosite pentru prelucrarea lânii.


#prelucrarealânii #MuzeulEtnograficSăcele #războidețesut #viațamocanilorsăceleni #vâltoare #piuacuciocane #Transilvania #Șaptesate #haișitulamuzeu

 

Sursa informațiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu