marți, 20 septembrie 2022

Lansarea volumului „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”, autor Delia Roxana Cornea

 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) are deosebita plăcere de a vă invita la lansarea volumului „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”, autor Delia Roxana Cornea, editat prin co-finanțare nerambursabilă AFCN P0197/02.03.2021.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate demersurile de documentare care au permis realizarea acestei lucrări, prin care autoarea și-a propus să reconstituie evoluția istorică a reședințelor regale din Constanța și Balcic, precum și contribuția lor în dezvoltarea orașelor maritime în care au fost construite.
Trei dintre aceste clădiri regale au fost ridicate în Constanța, care a devenit astfel, în anii premergători izbucnirii Primului Război Mondial, cea de a doua reședință regală de vară, semn al deosebitei atenții de care orașul și portul s-au bucurat în timpul domniei Regelui Carol I, dar și a urmașului acestuia, Regele Ferdinand I Întregitorul.
Cea care și-a pus amprenta însă, în mod fundamental, asupra evoluției acestor reședințe regale de la Constanța și Balcic, a fost Regina Maria a României, a cărei moștenire culturală este evocată în cadrul evenimentului, la aproape 147 de ani de la nașterea sa.
Manifestarea va continua cu prezentarea website-ului dedicat proiectului, precum și cu vizionarea unui film realizat de partenerii media din cadrul proiectului, Constanța TV, film ce abordează evoluția acestor foste reședințe regale, starea juridică din prezent și modalitățile de valorificare culturală și turistică a acestora. Evenimentul va avea loc în data de 21 septembrie 2022, la sediul central al Muzeului din Piața Ovidiu, nr. 12, Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată), cu începere de la ora 12.30 și va fi moderat de profesorul universitar Florin Anghel, una dintre personalitățile constănțene care a militat pentru salvarea fostului palat regal din Mamaia. Manifestarea va beneficia și de prezența doamnei Jenny Mihaylova, directorul Centrului Cultural "Dvoreca" Balcic, instituție parteneră.
În cadrul proiectului cu co-finanțare nerambursabilă AFCN P0197/02.03.2021, MINA Constanța a beneficiat de sprijinul și susținerea instituțiilor partenere, respectiv Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Constanța al Arhivelor Naționale, Centrul Cultural „Dvoreca– Palace Balcic”, Muzeul Portului Constanța și Biblioteca Județeană „I.N.Roman” Constanța, cărora le aducem mulțumiri și pe această cale.
Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu