Exponatul săptămânii!
Pentru săptămâna aceasta am scos din „cotloanele prăfuite” ale depozitului nostru de arheologie un scarabeu.
Scarabeii sunt mici gândaci de bălegar și reprezintă unul din cele mai vechi si răspândite simboluri in Egiptul antic. Faraonii egipteni adorau scarabeul si acest simbol era sacru. Scarabeii aveau si un simbolism șamanic, jucând un rol important în morminte. Scarabeii erau si amulete. Reprezentau simbolul si emblema creatorului, Khepera sau zeul-soare Khepri (Kheper) in mitologia Egiptului antic, „Tatăl Zeilor”. Kheper înseamna existență, creație.
Obiectul expus face parte din Fondul Vechi al Muzeului, locul exact al descoperirii este necunoscut, însă știm că provine din Egipt și a intrat în patrimoniul muzeului prin donație alături de alte piese egiptene.
Scarabeul este realizat din os, cu urme de vopsea verde, păstrate pe alocuri, în stare bună de conservare, a fost înregistrat în colecția de piese egiptene cu numărul de inventar 20124. Obiectul a fost expus în anul 2012 în expoziția temporară „În căutarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului antic”, expoziţie organizată în cadrul proiectului Mari Civilizaţii ale Antichităţii.Pentru descifrarea simbolurilor marcate pe partea posterioară a obiectului, vă așteptăm pentru cercetare.
Monica Ghiman, conservator bunuri culturale mobile
Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu