sâmbătă, 17 septembrie 2022

”La masă cu strămoșii – Cină romană à la Apicius” la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

 








La masă cu strămoșii – Cină romană à la Apicius” la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului
Curmalele caramelizate, crème brûlée, frigănele cu miere și scorțișoară, porc la cuptor și alte preparate culinare din cartea de rețete a lui Marcus Gavius Apicius au fost prezentate, și au putut fi degustate de participanți, la atelierul ”La masă cu strămoșii – Cină romană à la Apicius”, organizat la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.
Unele dintre rețetele binecunoscute astăzi își au origini vechi, ele nu pot fi revendicate de o anumită comunitate, fiind o parte a moștenirii culturale lăsate de romani lumii. Muzeul de Etnografie Brașov, ca partener al Agenției Metropolitane Brașov, participă la proiectul ”Sarea în bucate și alte povestiri culinare”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, care are ca scop să aducă în atenția opiniei publice vechile rețete romane, medievale, fanariote și moderne, ca parte a patrimoniului imaterial.
Proiectul își propune ca prin ateliere interactive să ofere publicului posibilitatea de a degusta și de a afla tainele bucătăriei tradiționale de-a lungul veacurilor. Atelierele au nume sugestive: „La masă cu strămoșii”, „Povestea versei și a altor bunătăți”, ”Sare și Piper. Povestea Mirodeniilor și a alimentelor din Lumea Nouă,” „De Basm și de poveste”, ”Eleganță și rafinament la masă în Belle Époque”, ”Bârzozacuscă și fast food”.
Un plus de valoare adus proiectului este constituit din realizarea unei cărți de rețete cu preparate care să ilustreze tematica aleasă și 10 videoclipuri cu rețete. Broșura va fi tipărită într-un tiraj de 1.000 de exemplare și va fi oferită bibliotecilor publice, școlilor, brașovenilor și turiștilor, dar și participanților la activitățile din cadrul proiectului.
Foto: Dan Străuți
#Lamasăcustrămoșii #Sareaînbucateșialtepovestiriculinare Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului #LamasăcustrămoșiiCinăromanăàlaApicius #patrimoniuimaterial #Transilvania #haișitulamuzeu #AgențiaMetropolitanăBrașov

 

Sursa informațiilor Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu