miercuri, 7 septembrie 2022

DOMVS VR - INSIDE A ROMAN HOUSE FROM APULUM. O CASĂ ROMANĂ DIN APULUM

 

Evenimentul expozițional reprezintă acțiunea-pilot a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia ca partener în cadrul proiectului Interreg DTP ARCHEODANUBE - Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development, la care Primăria Municipiului Alba Iulia este partener asociat.
Vernisajul va avea loc în Spațiul Expozițional Principia în data de 9 septembrie 2022, ora 18.30.
În cadrul expoziției vor fi prezentate publicului artefacte și materiale arheologice din mediul domestic roman, din locuințe descoperite în arealul civil al sitului Apulum, dar mai ales din casa de tip domus. Conceptul include o secțiune VR interactivă, un tur virtual în această casă romană de la Apulum, reconstituită 3D și vizitabilă cu ajutorul ochelarilor VR.
Expoziția va prezenta importantele descoperiri arheologice din anii 2009 și 2019 care au dus la evidențierea unei părți a orașul antic Apulum: o casă romană, o parte a unor băi romane (thermae), un drum, și alte amenajări de epocă romană.
Cea mai spectaculoasă clădire este casa romană de tip domus, care a funcționat din a doua jumătate a secolului al II-lea p.Chr. O familie înstărită și influentă din Apulum, probabil cea a unui oficial local, și-a construit în zona rezidențială o luxoasă locuință. Am denumit-o Casa lui Venus, deoarece proprietarii amenajaseră aici un loc de cult (lararium) în care se afla, probabil, statueta votivă din bronz descoperită în curte, reprezentând-o pe Venus, zeița frumuseții și a dragostei.
De asemenea, va fi prezentată inițiativa implementării unui parc arheologic în Alba Iulia și un concept arhitectural care își propune găsirea unor soluții moderne de prezentare și încorporare a patrimoniului arheologic în mediul urban contemporan. Noul ansamblu arhitectural propus are menirea de a proteja ruinele domus-ului și ale thermae-lor.
Proiectul Interreg DTP ArcheoDanube - Archaeological Park in urban areas as a tool for Local Sustainable Development (2020-2022) a vizat organizarea unor acțiuni comune pe plan european pentru identificarea celor mai bune soluții de valorificare și încorporare a patrimoniului arheologic în spațiul urban.
Activitățile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, partener în cadrul proiectului, au fost inter/multidisciplinare, în elaborarea și derularea lor fiind implicați specialiști din domenii diverse: arheologi, restauratori, conservatori, arhitecți, specialiști în digitizare 3D și tehnologie VR.
Vă așteptăm!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu