miercuri, 7 septembrie 2022

SCORPIA DE MARE (Scorpaena porcus)

 



EXPONATUL LUNII
SCORPIA DE MARE (Scorpaena porcus)
Este un pește răpitor, cu formă ciudată, răspândit în Marea Neagră, Marea Mediterană și coasta de est a Oceanului Atlantic, dar și în Marea Azov și în apele din Insulele Britanice, Azore, Canare.
Capul mare și rotund cu două ”coarne” mici deasupra ochilor (de fapt, excrescențe cutanate robuste, asemănătoare cu urechile), este aproape complet lipsit de solzi, fiind în schimb, acoperit de ghimpi și țepi osoși îndreptați în diferite direcții. Gura mare, largă și oblică este prevăzută cu dinți subțiri și ascuțiți pe ambele fălci.
Corpul are un aspect robust și de regulă ajunge până la 20-25 cm, mai rar până la 30-35 cm. Are culoare cafeniu-cenușie, cu pete și dungi transversale aproape negre, ceea ce-l ajută să se camufleze perfect printre pietrele acoperite de alge în apele în care trăiește.
Înotătoarele dorsală, ventrale și anală prezintă țepi ”alimentați” de secreția unor glande veninoase, reprezentând astfel arme de temut, de atac și de apărare (pentru om înțepătura este destul de dureroasă dar neletală).
Hrana acestui pește este reprezentată de pești mici, crustacee și alte nevertebrate.
În perioada de reproducere (lunile iunie – august), femela depune icrele în apă. Maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 2 ani la masculi și trei ani la femele.
Scorpia de mare nu este o specie în pericol de dispariție, numărul exemplarelor fiind destul de mare.
În muzeul nostru poate fi observat în sala a 2-a, alături de alte specii de pești osoși.
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Științele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu