duminică, 30 iunie 2024

Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea II

 1. Cu ocazia celebrării 𝒁𝒊𝒍𝒆𝒍𝒐𝒓 𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒆𝒏𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝑨𝒓𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆𝒊 (14-16 iunie), colectivul de cercetare al anticei 𝐁𝐮𝐫𝐢𝐝𝐚𝐯𝐚 (șantier-școală, coordonat de către specializarea 𝐈𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 a Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești), format din cadre didactice, studenți, masteranzi și doctoranzi, vă transpun prin câteva imagini într-un domeniu de activitate pe cât de fascinant și important în contextul educării și înțelegerii oricărei societăți umane, pe atât de vitregit și de marginalizat de către mulți dintre decidenți.










Fie că discutăm de supravegheri arheologice, cercetări preventive, sistematice sau de salvare, datele obținute ca urmare a acestor activități sunt neprețuite în procesul scrierii trecutului omenesc.
În contextul în care izvoare scrise apar târziu în istoria omenirii, arheologia rămâne principala sursă care stă la baza scrierii istoriei. Colectivul șantierului arheologic de la 𝐁𝐮𝐫𝐢𝐝𝐚𝐯𝐚 dacică urează mult succes tuturor celor implicați în această nobilă activitate de cercetare.


#studentFTLIA #POLITEHNICABucuresti #CentrulUniversitarPitesti #history #Buridava

 

Sursa informațiilor Politehnica București, Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte.

2. Luna iunie înseamnă debutul campaniei arheologice pe șantierele sistematice, organizate de Muzeul Județean Buzău.






De mai bine de un deceniu, primul șantier arheologic unde au loc cercetări este cel de la Târcov - ”Piatra cu Lilieci”, com. Pârscov. Situl de la Târcov este unul dintre cele mei importante obiective arheologice de pe teritoriul județului nostru, oferind informații relevante despre locuirea din Epoca Bronzului, atribuită culturii Monteoru, și despre sistemele defensive dacice.


https://www.muzeubuzau.ro/tarcov/

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Buzău.

3. Muzeul Județean Botoșani este partener în cadrul organizării expoziției „O lume în miniatură. Despre lucrurile mici ale civilizației Cucuteni”, care va fi deschisă miercuri, 19 iunie 2024, ora 13.30, la Palatul Culturii din Iași - Complexul Muzeal Național „Moldova" , alături de Academia Română, Filiala Iași – Institutul de Arheologie, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – Facultatea de Istorie și Geografie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Istorie și Centrul Arheoinvest, aniversând, în același timp, 140 de ani de la descoperirea unei civilizații uimitoare-Cultura Cucuteni.

Vă invităm să vizitați expoziția care cuprinde piese din Colecția Arheologie a Muzeului Județean Botoșani, precum și din alte colecții valoroase, accentul fiind pus pe diversitatea reprezentărilor de obiecte miniaturale rezultate din descoperiri arheologice. Prezența pieselor miniaturale constituie o constantă în descoperirile arheologice din toate siturile aparținând Culturii Cucuteni. Expoziția reunește obiecte descoperite în stațiuni emblematice ale civilizației Cucuteni, precum cele de la Isaiia – Balta Popii, Cucuteni – Cetățuie, Scânteia – Dealul Bodești, Ruginoasa – Dealul Drăghici, Hoisești – La Pod (jud. Iași), Trușești – Țuguieta, Drăgușeni – Ostrov, Vorniceni – Pod Ibăneasa (jud. Botoșani), Fetești – La Schit (jud. Suceava).
Expoziția va putea fi vizitată la Palatul Culturii din Iași până la data de 13 octombrie 2024.

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean Botoșani.

4. Obiectele descoperite de arheologi au întotdeauna o poveste. Pentru multe dintre aceste artefacte se cunoaște utilitatea, sau modul de realizare, iar pentru altele se fac doar presupuneri.

Obiectele de os sunt o categorie care implică multe discuții privitoare la originea materiei prime, etapele tehnologice, dar și funcționalitatea acestora, iar multe dintre aceste detalii pot fi cunoscute prin intermediul analizelor făcute de specialiști în domeniu.
Recent, cu sprijinul colegei dr. Monica Mărgărit, au fost studiate mai multe piese de os și corn din situri eneolitice aflate în județul Neamț.

Rezultatele acestui studiu pot fi consultate aici: https://www.academia.edu/121143805

 
#archaeology #prehistory #bonetools #Cucuteni #Neamț #science
Bioarchaeology of Central and Southeast Europe

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

5. În ziua de 18 iunie 2024 a fost cercetat un mormânt în localitatea Șoimești, comuna Ceptura, în zona dealului Merez.






Într-un mal de pământ, rupt de ploile puternice căzute în săptămâna trecută, un localnic a descoperit un craniu uman aflat în stare bună de conservare. După ce instituția din Ploiești a fost anunțată de către autoritățile locale, o echipă de arheologi formată din Alin Frînculeasa, Octav Negrea de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Daniel Garvăn de la Muzeul Județean Buzău, a intervenit pentru a salva descoperirea arheologică făcută întâmplător.
A fost cercetat un mormânt de inhumație cu ritual creștin, atribuit unei persoane subadulte (copil). Descoperirea completează informațiile privind evoluția sitului arheologic de pe dealul Merez aflat la vest de satul Șoimești și est de localitatea Urlați, loc în care muzeul din Ploiești în colaborarea cu cel din Buzău derulează cercetări sistematice începând cu anul 2014. În toți acești ani au fost descoperite numeroase artefacte atribuite epocii eneolitice, cultura Cucuteni și periodei timpurii a epocii bronzului, culturile Glina-Schnekenberg și Monteoru.

arhg.dr. Alin Frînculeasa

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

6. Ne dorim studenți în echipă!

Pe șantierul arheologic de la Topolița, acolo unde cercetăm vestigii vechi de 7000 de ani, am avut an fiecare an și studenți ai facultăților de istorie de la București, Iași, Suceava, care au venit să se alăture echipei noastre.
De la jumătatea lunii iulie vom relua săpătura arheologică în situl amintit și vom fi bucuroși să avem în echipa noastră și studenți/masteranzi/doctoranzi, care să își completeze cunoștințele prin participarea la cercetările din acest sit cu mai multe etape de locuire.
Participarea poate fi asociată și stagiului de practică arheologică.
Nu putem oferi cazare, dar garantăm o atmosferă plăcută, dinamică, într-un colectiv de oameni tineri. 


#archaeology #prehistory #Neamț #team #heritage #science

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

7. Un moment istoric: situri arheologice – fortificații și așezări romane din județul Alba, vor intra în patrimoniul UNESCO

8. Cea mai veche biserică creștină din Transilvania. Cum va fi amenajată locația ruinelor descoperite în Cetatea din Alba Iulia

9. O ștampilă pe un vas al dacilor liberi de la Răucești.

O săpătură arheologică realizată în anul 1986, în localitatea Răucești, din județul Neamț, de către prof. univ. dr. Marius Alexianu, a permis descoperirea unui fragment de amforă cu o ștampilă interesantă, care atestă faptul că vasul respectiv a fost produs în cetatea Tyras, de la gurile Nistrului.
Recent, împreună cu colegul George Hânceanu, am valorificat rezultatele cercetărilor arheologice realizate de prof. M. Alexianu în așezarea dacilor liberi de la Răucești, inclusiv fragmentul de amforă ștampilată.
Astfel de mărturii scrise sunt destul de rare la est de Carpați, pentru sec. II-III p. Chr., iar piesa amintită are o valoare istorică deosebită.
Promovăm județul Neamț prin cercetare!

Articolul poate fi consultat aici: https://www.academia.edu/121143965

 
#archaeology #antiquity #amphora #pottery #roman #inscription #Neamț

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.

10. Este o adevărată provocare să valorifici rezultatele unor cercetări arheologice mai vechi, dar este și intrigant pentru că te poți plasa pe o poziție neutră, ce sporește gradul de obiectivitate al analizei.

Dincolo de limitările inerente, impuse de lipsa contactului direct cu situația din teren, introducerea în circuitul științific a unor săpături arheologice efectuate cu mult timp în urmă de un alt specialist sau colectiv de specialiști este un demers complex, dar absolut necesar, pentru că patrimoniul arheologic trebuie să fie valorificat.
Ca un preambul la o nouă apariție editorială, atașez o imagine cu câteva piese interesante, specifice culturii Cucuteni, provenite dintr-o așezare cercetată parțial, acum mai bine de șase decenii, la limita dintre județele Neamț și Bacău.
Săpăturile au fost coordonate atunci de dr. Vasile Ursachi. 


#archaeology #prehistory #Cucuteni #heritage #newbook #science

 

Sursa informațiilor Vasile Diaconu - archaeologist.



Articole mai vechi:

1. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2016

2. Descoperiri arheologice din România - luna August 2016

3. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2016

4. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie-Noiembrie 2016

5. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2017 - VIDEO

6. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Octombrie 2017 - VIDEO

7. Descoperiri arheologice din România - lunile Octombrie - Decembrie 2017 - VIDEO

8. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iunie 2018 - VIDEO

9. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2018 - VIDEO

10. Descoperiri arheologice din România - luna August 2018 - VIDEO

11. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2018 - VIDEO

12. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2019 - VIDEO

13. Descoperiri arheologice din România - lunile Mai - August 2019 - VIDEO

14. Descoperiri arheologice din România - lunile August - Septembrie 2019 - VIDEO

15. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2019

16. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Iulie 2020 - VIDEO

17. Descoperiri arheologice din România - lunile Iulie - August 2020 - VIDEO

18. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea I

19. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea II

20. Descoperiri arheologice din România - lunile Septembrie - Decembrie 2020 - VIDEO - Partea III

21. Descoperiri arheologice din România - lunile Ianuarie - Aprilie 2021 - VIDEO

22. Descoperiri arheologice din România - lunile Aprilie - Iunie 2021 - VIDEO

23. Descoperiri arheologice din România - lunile Iunie - August 2021 - VIDEO

24. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea I

25. Descoperiri arheologice din România - luna August - Septembrie 2021 - VIDEO Partea II

26. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea I

27. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Noiembrie 2021 - VIDEO Partea II

28. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2021- Martie 2022 - VIDEO

29. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea I

30. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea II

31. Descoperiri arheologice din România - luna Martie - Iulie 2022 - VIDEO Partea III

32. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2022 - VIDEO

33. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea I

34. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea II

35. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie - Septembrie 2022 - VIDEO Partea III

36. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea I

37. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea II

38. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie - Octombrie 2022 - VIDEO Partea III

39. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea I

40. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea II

41. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea III

42. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie - Noiembrie 2022 - VIDEO - Partea IV

43. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea I

44. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea II

45. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie - Decembrie 2022 - VIDEO - Partea III

46. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2023 - VIDEO

47. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea I

48. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - Partea II

49. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2023 - VIDEO Partea III

50. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea I

51. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea II

52. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea III

53. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2023 - VIDEO - Partea IV

54. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea I

55. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea II

56. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2023 - VIDEO - Partea III

57. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea I

58. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea II

59. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea III

60. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2023 - VIDEO - Partea IV

61. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea I

62. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea II

63. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2023 - VIDEO - Partea III

64. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea I

65. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea II

66. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea III

67. Descoperiri arheologice din România - luna Iulie 2023 - VIDEO - Partea IV

68. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea I

69. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea II

70. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea III

71. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea IV

72. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea V

73. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VI

74. Descoperiri arheologice din România - luna August 2023 - VIDEO - Partea VII

75. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea I

76. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea II

77. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea III

78. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea IV

79. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea V

80. Descoperiri arheologice din România - luna Septembrie 2023 - VIDEO - Partea VI

81. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea I

82. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea II

83. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea III

84. Descoperiri arheologice din România - luna Octombrie 2023 - VIDEO - Partea IV

85. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea I

86. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea II

87. Descoperiri arheologice din România - luna Noiembrie 2023 - VIDEO - Partea III

88. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea I

89. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea II

90. Descoperiri arheologice din România - luna Decembrie 2023 - VIDEO - Partea III

91. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea I

92. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea II

93. Descoperiri arheologice din România - luna Ianuarie 2024 - VIDEO - Partea III

94. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea I

95. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea II

96. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea III

97. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea IV

98. Descoperiri arheologice din România - luna Februarie 2024 - VIDEO - Partea V

99. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea I

100. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea II

101. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea III

102. Descoperiri arheologice din România - luna Martie 2024 - VIDEO - Partea IV

103. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea I

104. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea II

105. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea III

106. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea IV

107. Descoperiri arheologice din România - luna Aprilie 2024 - VIDEO - Partea V

108. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea I

109. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea II

110. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea III

111. Descoperiri arheologice din România - luna Mai 2024 - VIDEO - Partea IV

112. Descoperiri arheologice din România - luna Iunie 2024 - VIDEO - Partea I

Pe aceeași temă:

1. Opinii: Despre Monumentul Unirii și arheologia care nu s-a făcut în jurul lui

2. Opinii: Despre părțile rușinoase al arheologiei albaiuliene

3. Opinii: Despre arheologie, influență și patrimoniul care va dispărea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu