sâmbătă, 8 iunie 2024

ZIUA ARHEOLOGIEI LA BRÂNCOVENEȘTI

 

//RO
În cadrul Zilelor Europene ale Arheologiei, Muzeul Județean Mureș vă invită la Castelul din Brâncovenești sâmbătă, 15 iunie 2024, între orele 11:00 și 17:00, să călătorim în timp până în perioada romană.
În secolele 2-3, trupele auxiliare de călăreți erau o componentă esențială a armatei romane, apreciate pentru abilitățile lor și loialitatea față de Imperiu. Iliria, o regiune situată în partea de vest a Peninsulei Balcanice, era cunoscută pentru războinicii săi curajoși și abili. Romanii recunoșteau valoarea acestor războinici și recrutau soldați din această regiune pentru a servi în trupele auxiliare. Spre deosebire de legiunile romane compuse predominant din cetățeni romani, trupele auxiliare erau formate din non-cetățeni, promițându-le acestora cetățenia romană după un serviciu militar de aproximativ 25 de ani.
Cercetările arheologice realizate la Brâncovenești în ultimii ani au scos la iveală foarte multe vestigii arheologice, case și gospodării din epoca romană care ne permit să reconstruim aspecte de viață cotidiană din istoria antică a acestei regiuni. Membrii și voluntarii Asociației Milites Marisensis vor susține prezentări de echipament și exerciții militare romane, iar cei mici vor avea ocazia să participe la diferite activități de pedagogie muzeală legate de viața de zi cu zi a soldaților și a civililor.
Vă așteptăm cu drag!


// HU
Az Európai Régészeti Napok keretében a Maros Megyei Múzeum 2024. június 15-én, szombaton 11:00 és 17:00 óra között a marosvécsi várba invitálja Önöket, hogy időutazást tegyenek a római korba.
A 2-3. században a lovasokból álló segédcsapatok a római hadsereg egyik meghatározó részét képezték, képességeik és a birodalom iránti hűségük miatt nagyra értékelték őket. Illíria, egy a Balkán-félsziget nyugati részén fekvő történeti régió, ami ebben az időszakban a bátor és ügyes harcosairól volt ismert. A rómaiak felismerték e harcosok értékét és e régióból toboroztak katonákat lovas segédcsapataikba. A légióktól eltérően, amelyek túlnyomórészt római polgárokból álltak, a segédcsapatok tagjai nem rendelkeztek polgárjoggal, hanem épp azzal csábították őket a hadseregbe, hogy 25 év katonai szolgálat után megkaphatják eme jogot.
Az elmúlt években Marosvécsen végzett régészeti kutatások számos olyan római kori régészeti maradványt, házat és háztartáshoz tartozó tárgyakat hoztak felszínre, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy rekonstruáljuk a régió római kori történelmének mindennapi életét. A Milites Marisensis Egyesület tagjai és önkéntesei bemutatókat tartanak a római kori katonai felszerelésekről és gyakorlatokról, a gyerekeknek pedig különböző a katonák és a civilek mindennapi életével kapcsolatos múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt.
Mindenkit szeretettel várunk.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Mureş / Maros Megyei Múzeum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu