𝐏𝐚𝐭𝐫𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐮𝐥 𝐞𝐧𝐭𝐨𝐦𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐥𝐭𝐞𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐂𝐫𝐚𝐢𝐨𝐯𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐞𝐫𝐯𝐚̆ 𝟓𝟑.𝟖𝟕𝟎 𝐞𝐱𝐞𝐦𝐩𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐞𝐜𝐭𝐞. 𝐃𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚, 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐩𝐢𝐝𝐨𝐩𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐞𝐱𝐨𝐭𝐢𝐜𝐞 „𝐂𝐥𝐚𝐮𝐝𝐢𝐚 𝐒𝐭𝐚̆𝐧𝐨𝐢𝐮” 𝐜𝐨𝐧𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝟏.𝟐𝟎𝟎 𝐞𝐱𝐞𝐦𝐩𝐥𝐚𝐫𝐞.
La rang de elită în 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐩𝐢𝐝𝐨𝐩𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐞𝐱𝐨𝐭𝐢𝐜𝐞 se află familia Papilionidae. Aceasta, la modul general, conține fluturi viu colorați și, deși majoritatea pot fi găsiți în regiuniț tropicale, există pe toate continentele, exceptând Antarctica. Familia include și cei mai mari fluturi din lume - fluturii din Australia (genul Ornithoptera).
𝐂𝐥𝐚𝐬𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆
𝐂𝐥𝐚𝐬𝐚̆: Insecta
𝐒𝐮𝐛𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚̆: Pterygota
𝐈𝐧𝐟𝐫𝐚𝐜𝐥𝐚𝐬𝐚̆: Neoptera
𝐒𝐮𝐩𝐫𝐚𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧: Endopterygota
𝐎𝐫𝐝𝐢𝐧: Lepidoptera
𝐒𝐮𝐛𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧: Glossata
𝐈𝐧𝐟𝐫𝐚𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧: Heteroneura
𝐒𝐮𝐩𝐫𝐚𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞: Papilionoidea
𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞: Papilionidae Latreille, 1809
Până acum, au fost descoperite aproximativ 600 de specii de fluturi coadă de randunică care zboară în regiuni însorite sau umbroase, dar întotdeauna în zonele calde.
Denumirea de coadă de randunică vine de la faptul că aceste specii de fluturi prezintă pe aripile posterioare niște prelungiri ca niște cozi.
Coloritul este variat, aripile au diferite tonuri închise, cu benzi, pete, dungi fine și modele portocalii, albe, galbene, roșii, cenușii, albastre și verzi. Se hrănesc cu diferite specii de frunze ca și larve, iar în stadiul de adult se orientează spre nectarul florilor.
De asemenea, omida are anumite glande cu o secreție urât mirositoare, care îndepartează prădătorii dar care mai are și rolul de organ excretor ce elimină anumite substanțe toxice din plantele cu care se hrănește.
Dintre membrii acestei familii de fluturi coadă de rândunică amintim doar câteva specii prezente în depozitul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova:
𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐮𝐛𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐌𝐚𝐥𝐠𝐚𝐬̦𝐚̆: Graphium tynderaeus, Papilio anthenor, Papilio lormieri, Chrysiridia madagascariensis – molia de apus etc.
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞: dr. Lila Gima, muzeograf - Secția de Științele Naturii.
Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu