joi, 13 iunie 2024

𝐅𝐥𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞𝐥𝐞 – ”𝐚𝐫𝐢𝐩𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐬ă𝐫𝐞”- 𝘖𝘳𝘯𝘪𝘵𝘩𝘰𝘱𝘵𝘦𝘳𝘢 𝘱𝘳𝘪𝘢𝘮𝘶𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘦𝘪𝘥𝘰𝘯 (𝘋𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦𝘥𝘢𝘺, 1847) sin. 𝘛𝘳𝘰𝘪𝘥𝘦𝘴 𝘱𝘳𝘪𝘢𝘮𝘶𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘦𝘪𝘥𝘰𝘯 (𝘋𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦𝘥𝘢𝘺, 1847)

 


𝐅𝐥𝐮𝐭𝐮𝐫𝐞𝐥𝐞 – ”𝐚𝐫𝐢𝐩𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐬ă𝐫𝐞”- 𝘖𝘳𝘯𝘪𝘵𝘩𝘰𝘱𝘵𝘦𝘳𝘢 𝘱𝘳𝘪𝘢𝘮𝘶𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘦𝘪𝘥𝘰𝘯 (𝘋𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦𝘥𝘢𝘺, 1847) sin. 𝘛𝘳𝘰𝘪𝘥𝘦𝘴 𝘱𝘳𝘪𝘢𝘮𝘶𝘴 𝘱𝘰𝘴𝘦𝘪𝘥𝘰𝘯 (𝘋𝘰𝘶𝘣𝘭𝘦𝘥𝘢𝘺, 1847)


Face parte din colecția de insecte exotice trimise de exploratorul aiudean Fenichel Samuel, din Noua Guinee.
Fluturii din genul 𝙊𝙧𝙣𝙞𝙩𝙝𝙤𝙥𝙩𝙚𝙧𝙖 se remarcă prin dimensiuni mari, având, după cum indică și numele, aripile și zborul asemănătoare păsărilor, dar și prin dimorfism sexual și coloritul deosebit de spectaculos, în special al masculilor; cel mai mare fluture din lume, 𝘖𝘳𝘯𝘪𝘵𝘩𝘰𝘱𝘵𝘦𝘳𝘢 𝘢𝘭𝘦𝘹𝘢𝘯𝘥𝘳𝘢𝘦 aparține acestui ordin.
Astfel, la reprezentanții speciei din colecția noastră, masculii au un colorit mai frumos decât al femelelor, cu abdomenul galben, toracele și capul de culoare neagră, aripile colorate în verde strălucitor, cu pete rotunde și benzi de culoare neagră, în timp ce femelele sunt mai mari și mai puțin colorate, în principal cu modele maro pal, galben sau alb pe fond maro închis și negru.
Au fost descrise mai multe subspecii, cu multe variante și forme pentru ambele sexe.
În colecția muzeului nostru se află un exemplar mascul din subspecia 𝙊.𝙥𝙧𝙞𝙖𝙢𝙪𝙨 𝙥𝙤𝙨𝙚𝙞𝙙𝙤𝙣. Reprezentanții acestei subspecii populează pădurile tropicale din Noua Guinee și insulele din nordul Strâmtorii Torres.
Poate fi admirat în expoziția permanentă a muzeului, în sala a 2-a. Imaginea sa se regăsește de asemenea pe diverse produse suvenir, comercializate la standul muzeului.


#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu