luni, 3 iunie 2024

Scoarță maramureșană

 

Exponatul săptămânii - „Scoarță maramureșană


Maramureșul este ținutul cu cea mai renumită producție de țesături pentru împodobirea interiorului, numeroase piese fiind destinate organizării, după o succesiune strictă, a rudei sau culmei. Ruda este o bârnă din lemn suspendată de tavan, deasupra patului, pe care sunt așezate în straturi scoarțe sau „țoluri”, „șterguri”, cearceafuri, perne, toate acestea indicând starea materială a familiei.
Scoarța maramureșană prezentată este țesută din lână pe urzeală din cânepă, aleasă cu tăieturi, ceea ce asigură o autonomie a motivelor decorative repartizate în câmpul central: romburi în trepte, motive vegetale și avimorfe stilizate, motivul crucii și al pristornicului. De remarcat că firele folosite în țesătură sunt vopsite cu coloranți vegetali, având nuanțe naturale.
Scoarța a fost lucrată în prima jumătate a secolului al XX-lea și a fost achiziționată din comuna Botiza, județul Maramureș.
Prin Ordinul nr. 2209 din 3 aprilie 2019, poziția 21, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică Fond.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu