joi, 13 iunie 2024

𝐒𝐜𝐨𝐫𝐩𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐞 - 𝐒𝐜𝐨𝐫𝐩𝐚𝐞𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐫𝐜𝐮𝐬 𝐋𝐢𝐧𝐧𝐚𝐞𝐮𝐬, 𝟏𝟕𝟓𝟖, 𝐎𝐫𝐝. 𝐏𝐞𝐫𝐜𝐢𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐬, 𝐅𝐚𝐦. 𝐒𝐜𝐨𝐫𝐩𝐚𝐞𝐧𝐢𝐝𝐚𝐞

 


𝐍𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚̆𝐦 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐮𝐧 𝐚𝐥𝐭 𝐩𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐜𝐮𝐫𝐢𝐨𝐬 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐡𝐭𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐞 𝐚 𝐒𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐍𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢!
𝐒𝐜𝐨𝐫𝐩𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐞 - 𝐒𝐜𝐨𝐫𝐩𝐚𝐞𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐫𝐜𝐮𝐬 𝐋𝐢𝐧𝐧𝐚𝐞𝐮𝐬, 𝟏𝟕𝟓𝟖, 𝐎𝐫𝐝. 𝐏𝐞𝐫𝐜𝐢𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞𝐬, 𝐅𝐚𝐦. 𝐒𝐜𝐨𝐫𝐩𝐚𝐞𝐧𝐢𝐝𝐚𝐞.


Pește marin, solitar și sedentar, veninos, bentonic, lung de 10-30cm, răspândit în Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Neagră pe substraturi stâncoase sau nisipoase bine înierbate, dar care manifestă toleranță pentru diverse tipuri de habitate.
În tot lungul litoralului românesc specia este prezentă în apropierea țărmului la adâncimi ce nu depășesc 40m, pe facies pietros și acoperit de alge marine brune. Are o înfățișare monstruoasă și greoaie, corpul este alungit, ușor comprimat lateral și gheboșat, cu un colorit mimetic protector cafeniu-cenușiu cu pete și dungi negre transversale, capul mare, acoperit cu țepi, iar gura dispusă terminal înzestrată cu dinți mărunți și numeroși.
Prezintă dimorfism sexual (femela diferă ca mărime de mascul) și este maestru al camuflării, fapt care ajută foarte mult atunci când surprinde prada. Ponta este pelagică fiind depusă în perioada iunie-august.
Se hrănește în special cu crustacee și pești de mici dimensiuni. Este periculos datorită prezenței la baza țepilor de pe înotătoare a unor glande veninoase care secretă o substanță otrăvitoare cardiotoxică, neletală pentru om, dar care poate provoca dureri foarte mari cu simptome în general locale, rar sistemice.
Pește cu o longevitate care poate ajunge până la 11 ani. Numărul de exemplare fiind foarte mare și neavând prea mulți dușmani naturali specia nu este în pericol. În Lista roșie IUCN este o specie nepericlitată(LC).
𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞: dr. Claudia Ionelia Goga, muzeograf - Secția de Științele Naturii.

 

Sursa informațiilor Muzeul Olteniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu