duminică, 23 iunie 2024

Apariție editorială: Cronica Cercetărilor Arheologice: CCA - campania 2023, 2024, A LVIII-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice, 29 - 31 mai 2024, Târgu Mureș - PDF

 

Digitizare: Cronica Cercetărilor Arheologice: CCA - campania 2023, 2024, A LVIII-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice, 29 - 31 mai 2024, Târgu Mureș


Subtitlu: A LVIII-a Sesiune Națională de Rapoarte Arheologice, 29 - 31 mai 2024, Târgu Mureș
Realizatori: APARASCHIVEI, Dan (redactor), MUNTEANU, Roxana (redactor), BOUNEGRU, George (redactor), TEODORESCU, Raluca (redactor), MAN, Nicoleta (redactor), DAMIAN, Oana (redactor), NEGRU, Mircea (redactor), HÂNCEANU, George (redactor), MĂNDESCU, Dragoș (redactor)
Anul publicației: 2024
Publicată de: Comisia Națională de Arheologie, Direcția Patrimoniului Cultural Național, Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Județean Mureș
Contributori: Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul Județean Mureș
Editura: Muzeul Județean Mureș
Localitatea: Târgu Mureș
ISSN: 2343 – 919X
Tip publicație: carte


Lucrarea cuprinde rapoartele anuale preliminare de cercetare arheologică din România din anul 2023. Se regăsesc atât rapoartele de cercetare arheologică sistematică cât și rapoartele de cercetare preventivă, de diagnostic arheologic sau evaluare de teren sau proiectele de cercetare arheologică ale instituțiilor de cercetare și colectivelor de arheologi din întreaga țară. La adresa http://cronica.cimec.ro/ veți putea consulta baza de date a Cronicii cercetărilor arheologice unde informația scrisă din volumele editate este completată de surse documentare vizuale (fotografii, desene și planuri de săpătură).

https://biblioteca-digitala.ro/...

 

Sursa informațiilor Bibloteca-digitala .ro.

Ziua Porților Deschise

 

Dragi Prieteni,

ne revedem și în acest an, de data aceasta pe 28 iunie, în tur la Batthyaneum! După cum v-am obișnuit deja, accesul se face doar în baza unei rezervări pe adresa de email: batthyaneum@bibnat.ro sau la telefon, 0258 811 939 (doar în intervalul orar 9-14, de luni până joi).
Numărul vizitatorilor este limitat. Accesul se face în limita locurilor.


Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa informațiilor Biblioteca Batthyaneum.

Un nou tezaur roman descoperit în România - 23.06.2024


















Bună ziua prieteni, cine zice că nu se poate și cu detector entry level.
Las aici câteva fotografii cu primul meu tezaur descoperit în 14 aprilie 2024
Este vorba de 64 denari din argint, un fragment de brățară dacica( presupun) și un colier sau brățară spiralata, toate având 490 grame
Emoții de nedescris, senzație pe care o urez tuturor detectoriștilor!
Tezaurul a fost predat și este în curs de evaluare.

 

Sursa informațiilor Adrian Barbu.

sâmbătă, 22 iunie 2024

Ziua Universală a Iei

 

Pe 24 iunie, de „Sânziene”, în România se sărbătorește Ziua Universală a Iei, eveniment ce aduce în prim-plan principala piesă componentă a portului femeiesc de sărbătoare.
Pentru a celebra cămașa tradițională românească, Muzeul de Artă Populară Constanța va organiza timp de trei zile, în perioada 22 - 24 iunie, evenimentul „Ziua Universală a Iei”.
Începând cu ora 10.00, pe platoul din fața muzeului se vor afla creatoare de ii și piese de port tradițional din Breaza (Prahova), Mănăstirea Humorului (Suceava) și Dobrogea.
Vestitul centru de ii din Breaza va fi reprezentat de Iulia Goran și Ecaterina Oproiu. Din Bucovina, din localitatea Mănăstirea Humorului vor veni la muzeu cu ii Vera Andronic și Carmen Hison. În cadrul manifestării, Dobrogea va fi reprezentată de Daniela Dimancea, Epsen Memet și Elena Hariton.
Realizată din in, bumbac sau borangic, dar și din cânepă sau lână, ia sau cămașa femeiască tradițională fără poale, având diverse denumiri zonale (ie, spăcel, ciupag, cămeșoi sau spătoi) este una din piesele cele mai importante ale costumului popular românesc.
Înnobilate cu cusături simple sau broderii opulente, iile impresionează prin frumusețea și rafinamentul cromatic și ornamental, oferind în același timp informații importante despre vârsta purtătoarei, dar și despre statutul civil și starea sa materială.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

Tradiția satului românesc

 

Muzeul de Artă Populară Constanța duce la Lisabona „Tradiția satului românesc” 


Muzeul de Artă Populară Constanța organizează, în perioada 27 iunie - 30 august 2024, la sediul Institutului Cultural Român din Lisabona (Portugalia), expoziția „Tradiția satului românesc”. Aceasta reunește 100 de piese reprezentative ale universului țăranului român din provinciile istorice Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova și Transilvania.
Vor putea fi admirate ansambluri vestimentare femeiești (porturi de sărbătoare), țesături (ștergare, scoarțe, fețe de masă sau de pernă, așternuturi de pat), obiecte din ceramică (taiere, blide, cancee, ulcioare, figurine antropomorfe), precum și piese din lemn, cu valoare decorativă, ceremonială sau aparținând industriei casnice textile (linguri, căuce, obiecte de cult, furci de tors).
Astfel de obiecte cu specific etnografic se regăseau cândva în locuința tradițională românească, fiind destinate decorării interiorului țărănesc sau folosite cu prilejul unor evenimente importante din viața familiei.
Vernisajul expoziției „Tradiția satului românesc” va avea loc joi, 27 iunie, de la ora locală 18.30, în prezența gazdelor și a unei echipe de specialiști din cadrul Muzeului de Artă Populară Constanța.

 

Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.

„Sânziene la Maieru” - ediţia a IX-a

 


Sub egida Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru vă invită începând cu data de duminică, 23 iunie 2024, la o nouă expoziţie de fotografie şi obiect: „Sânziene la Maieru” - ediţia a IX-a.
Sărbătoarea Sânzienelor, aşa cum este cunoscută în denumirea populară, sărbătoare care, de altfel, coincide cu Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, serbată în fiecare an la data de 24 iunie, este încărcată, la fel ca alte sărbători din cursul anului, de o mulţime de obiceiuri sau datini care, la Maieru, încă se mai păstrează cu sfinţenie şi în timpurile actuale. Satul copilăriei marelui romancier Liviu Rebreanu este printre singurele localităţi din România, dacă nu, probabil, chiar singura care mai păstreaza şi în vremurile actuale multe dintre datinile legate de această sărbătoare, cea mai importantă dintre ele fiind aceea a săritului peste foc, ce are loc atât în seara premergătoare Sânzienelor (23 iunie), cât şi în seara de Sânziene (24 iunie).
Obiceiul îşi are originile în perioada dacică, la Maieru fiind consemnat în documente încă din anul 1768. Practicat şi în timpurile actuale, atât de tineri, cât şi de cei mai în vârstă, obiceiul dă prilejul tuturor localnicilor, dar nu numai, să se întâlnească în aceste două seri, în locuri bine ştiute de sute de ani, în jurul focurilor, pentru a sări peste acestea, pentru a depăna poveşti, pentru a întinde hora, pentru a juca, pentru a petrece, pentru a se purifica sau a se reînnoi şi – de ce nu?! – în cazul perechilor tinere, pentru a lega prietenii sau chiar logodne.
Nu uităm nici de pregătirile care precedă săritul peste foc, ca de exemplu: culesul sânzienelor şi al florilor, împletitul cununiţelor, strânsul lemnelor pentru foc, aprinsul focului, acestea, după săritul peste foc, fiind urmate de aruncatul coroniţelor pe acoperişul caselor, toate aceste datini şi obiceiuri fiind însoţite de numeroase credinţe, supersţiţii şi semnificații ce s-au adunat de-a lungul anilor.
Iată că încă se mai poate ca viaţa în interiorul satelor să pulseze după vechile tradiţii şi obiceiuri, multe dintre activităţile de zi cu zi făcându-se după acestea. De ce?! Pentru că aşa e bine şi pentru că ţăranul a învăţat secole de-a rândul de la moşii şi strămoşii lui să trăiască frumos.
Un obicei ancestral care merită adus în prim-plan, un obicei unic, care încă mai este păstrat şi care se înscrie, cu siguranţă, în promovarea partimoniului naţional al ţării noastre, obicei reflectat anul acesta printr-o expoziţie de fotografie şi obiect, împletită, la fel ca şi o coroniţă de sânziene, cu filmul documentar „Sânziene măierene” (realizat, anul trecut, de muzeograful de la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru), documentar care va fi pus la dispoziţia publicului vizitator pe toată durata expoziţiei.
Menţionăm că expoziţia poate fi vizitată, la Muzeul „Cuibul visurilor” Maieru, în perioada 23 iunie – 25 august 2024, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10-18.
Responsabil proiect: Muzeograf, Viorel-Daniel Partene


Vă aşteptăm cu mult drag!
Manager,
Dr. Alexandru Gavrilaş

 

Sursa informațiilor Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Emisiune numismatică cu tema 125 de ani de la nașterea lui George Călinescu

 


Începând cu data de 24 iunie 2024, Banca Națională a României lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 125 de ani de la nașterea lui George Călinescu.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:

Metal Argint
Valoare nominală 10 lei
Titlu 999‰
Formă rotundă
Diametru 37 mm
Greutate 31,103 g
Cant zimțat
Calitate proof


Aversul monedei prezintă o parte din clădirea Academiei Române din București al cărui membru titular a fost, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2024”.


Reversul monedei redă portretul, semnătura, numele lui George Călinescu și anii între care a trăit acesta „1899 - 1965”.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.

Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 500,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 125 de ani de la nașterea lui George Călinescu au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Informații cu privire la achiziția monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naționale a României, secțiunea Numismatica.

 

Sursa informațiilor BNR.

vineri, 21 iunie 2024

Despre câteva monede americane cu eroare foarte valoroase - 21.06.2024 - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: World Numismatic News

Noi monede comemorative din Italia - 21.06.2024 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

The Italian Mint, the Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato Italiano, issued on June 20 a series of 5 euro coins dedicated to the legendary history of Ducati, the famous "redhead" of Borgo Panigale.

These coins, which are part of the “Italian Excellence” series and will be available both individually and presented in a triptych, represent a visual journey through the innovation and design that have made Ducati a symbol of excellence in the world of the two wheels, thus celebrating the most iconic models of the historic motorcycle manufacturer; from the revolutionary Cucciolo of 1949, the motorcycle that wrote the first pages of the Ducati epic, to the 916, immortal icon of motorcycle design, to end with the Panigale, the perfect synthesis between power and elegance.


The first piece of this series shows us on its reverse, colored in the case of the coins presented in triptych, the first motorcycle manufactured by Ducati in 1949, a Cucciolo. On the right, there is the year of issue of the coin "2024", at the bottom, the face value "5 EURO" and the letter "R", identifying the Rome Mint, while on the left We see the author's signature "A.Vecchio", and at the top, in the shape of an arch, the inscription "DUCATI".


The reverse of this second coin contains a color image of the Ducati 916 motorcycle, designed by Massimo Tamburini, which in 2014 was described by Motorcycle News magazine as "the most beautiful motorcycle of the last 50 years."


The reverse of the third coin contains a central, full-color image of the Ducati Panigale motorcycle, the latest sports motorcycle model produced by Ducati.


And finally, the obverse, without color in the case of the coins presented in triptych, shows an image of the historic Ducati factory in Borgo Panigale, Bologna, from 1935, in which the Ducati logo stands out in the upper right part. . Surrounding the composition is the inscription along the border of the issuing country “REPUBBLICA ITALIANA”.


 Sursa: Youtube Utilizator: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato


Technical characteristics coins

Country: Italy
Year: 2024
Facial: 5 euros
Metal: 925 silver
Design: Antonio Vecchio
Weight: 18g
Diameter: 32mm
Quality: FDC
Roll: Cucciolo: 4,000 – Ducati 916: 6,000 – Panigale: 5,000 – triptych: 3,ooo

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă monedă comemorativă din Croația - 21.06.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

From barely knowing anything about this coin, in a few days we have gone on to have almost complete information about this new commemorative 2 euro coin that Croatia will issue very soon, in principle, if there are no delays, the date that must be marked on the calendar as issue date is next July 2.

This commemorative coin begins a series called "Croatian Cities" with the issuance of the one dedicated to the "City of Varaždin". In the same figure, Varaždin Castle, a cultural heritage with a special historical significance for Varaždin and the Republic of Croatia itself, appears as a representative element of the city.


The design features the Varaždin Castle (12th – 16th centuries). Varaždin is first mentioned in 1181. Having suffered heavy casualties in the Tatar invasion of 1242, it was built as a royal fortress, which would become known as Varaždin Castle. Its appearance has changed over the centuries: it has successively been a powerful medieval fortress surrounded by water moats, the main fortress and armory of the Slavonian military frontier, the military headquarters of Varaždin and a beautiful Renaissance castle. Today, the castle is the most important and splendid historical building in the city of Varaždin, a sublime monument of Croatian architectural heritage.

The coin also includes the name of the issuing country "HRVATSKA" (Croatia), the year of issue "2024" and the legend "STARI GRAD VARAŽDIN" (Varaždin Castle), all inscribed in a circle at the top and bottom of the design .

The announced emission volume is 200,000 units, of which 5,000 will be in Proof quality. The issue date, next July 2.

By the way, there is expected to be a second commemorative 2 euro coin from Croatia this year, for which we do not yet know what it will be dedicated to.

Commemorative 2 euro coins 2024

Commemorative 2 euro coins from Croatia

 

Sursa informațiilor aici.

O nouă bancnotă comemorativă din Thailanda - 21.06.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.



Thailand new 100-baht commemorative note (B201a) reportedly introduced on 23.07.2024

B201 (PNL): 100 บาท (baht) (US$3.05)

Red, orange, brown, and green. Front: Thai text; King Rama X in full Regalia with the Knight Grand Cordon (Special Class) of the Most Illustrious Order of Chula Chom Klao breast chain; Royal Garuda emblem. Back: Thai text; Royal Garuda emblem; King Rama X in full Regalia with the Ancient and Auspicious order of the nine gems, the Knight Grand Cordon (Special Class) of the Most Illustrious Order of Chula Chom Klao breast chain and a sword. No security thread. Watermark (shadow image): Royal monogram. Printer: (Note Printing Works). 89 x 163 mm. Polymer.

Date unknown.
Sig. 91: Thavisin/Suthiwartnarueput. 10,000,000 notes. Intro: 23.07.2024.

300-dpi scans requested.

Courtesy of Marc Walker and Mike Teseling.

 

Sursa informațiilor: https://banknotenews.com/?p=44357 

Noi bancnote de circulație din Abhazia - 21.06.2024

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

 

Abkhazia new 10-apsar note (B103a) confirmed introduced on 10.06.2024

 



B103 (PNL): 10 ҧсар (apsars) (US$1.55)

Red, orange, blue, green, brown, and yellow. Front: Abkhaz text; coat of arms of Abkhazia; apsars symbol; seven 5-pointed stars; paw print; face of leopard; ancient bronze axe with primitive drawing of animal; coat of arms of Abkhazia. Back: Abkhaz text; apsars symbol; ancient bronze axe with primitive drawing of animal; stylized upper part of alabasha (traditional Abkhaz military and hierarchical staff); fern; seven 5-pointed stars; QR-code. No security thread. Watermark: Unknown. Printer: (Goznak). 150 x 65 mm. Paper.

a. 2024. Sig. 1: Baratelia. Prefix AA. Intro: 10.06.2024.

Courtesy of Alex Zlotin, Antje Bird, Claudio Marana.

 

Sursa informațiilor: https://banknotenews.com/?p=44362


Abkhazia new 100-apsar note (B104a) reportedly introduced on 10.06.2024

 



B104 (PNL): 100 ҧсар (apsars) (US$15)

Purple, yellow, blue, orange, brown, and green. Front: Abkhaz text; apsars symbol; coat of arms of Abkhazia; seven 5-pointed stars; flower; snow-covered Caucasus mountain; red deer wth antlers; blackbird perched on pine branch with cones and needles. Back: Abkhaz text; ancient bronze tools; ruins of dolmens and cromlechs; seven 5-pointed stars; amphora; QR-code. No security thread. Watermark: Unknown. Printer: (Goznak). 150 x 65 mm. Paper.

a. 2024. Sig. 1: Baratelia. Prefix AA. Intro: 10.06.2024.

Courtesy of Alex Zlotin, Antje Bird, Claudio Marana.

 

Sursa informațiilor: https://banknotenews.com/?p=44369 

Noi bancnote de pe mapamond CCLXXX - 21.06.2024

 I. 200 naira Nigeria



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44330

II. 50 lei România



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44339

III. 500 franci Africa de Vest - Burkina Faso



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44343

IV. 5.000 franci Africa de Vest - Burkina Faso



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44347

V. 10 apsar Abhazia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44362

VI. 100 apsar Abhazia



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=44369

VII. 100 baht Thailanda - comemorativă



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44357