duminică, 31 martie 2024

Surprize la Muzeul Farmaciei!

 


Surprize la Muzeul Farmaciei!

 
Unele dintre vasele farmaceutice din colecție conțin încă urme ale vechilor preparate. Un recipient farmaceutic din lemn de tip comun, cu signatura „RES LADANI", păstrează în interior un alt recipient, din carton, învelit în reclame tipărite și cu baza decorată în timbru sec.
Acest recipient interior era pentru un produs de uz veterinar și provine din orașul austriac Korneuburg. Farmacia producătoare era celebră – în anul 1853 Franz Johann Kwizda fondase Vulturul Negru, „Zum Schwarzen Adler", care devenise în curând unul dintre cele mai importante centre de producție farmaceutice veterinare din Imperiul Habsburgic. Motto-ul farmaciei a devenit „Călare pentru cai”. Conform cutiei, preparatul era pudră anti-flatulentă pentru cai și bovine.
Recipientul de lemn are și el o etichetă de hârtie pe interiorul capacului, dovedind faptul că a fost utilizat în farmacia clujeană a lui Bíró János 1842-1911. Signatura caligrafiată pe această etichetă face însă referire la alt conținut („Semen cynae” nu „RES LADANI”).
Descoperiți alte obiecte și povești interesante, vizitând Muzeul Farmaciei, de marți până duminică, între orele 10:00 - 18:00, Piața Unirii 28, Cluj-Napoca.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu