Exponatul săptămânii - „Poală di lână” (aromâni)
Catrința numită „poală di lână” face parte din categoria pieselor de port tradițional care întregesc ansamblul vestimentar al femeilor aromânce. Este purtată peste rochia din lână deschisă în partea din față.
Piesa este confecționată din două bucăți de țesătură unite pe orizontală, astfel încât motivele decorative (vărgi) să se îmbine perfect pentru crearea unei compoziții pe verticală. Organizarea liniară a motivelor constă în grupuri de vărgi țesute cu roșu, albastru, galben, verde și fir metalic, pe fond „vânăt”, intercalate cu registre cu motive geometrice și florale stilizate.
Șorțurile de sărbătoare sunt caracterizate prin cromatica vie, folosirea în țesătură a firului metalic, cât și prin nelipsita dantelă croșetată aplicată pe margini.
Piesa aparține aromânilor grămosteni veniți din Bulgaria, este confecționată în primul sfert al secolului al XX-lea și a fost achiziționată în anul 1976 din localitatea Colelia, jud. Constanța.
Prin Ordinul nr. 2168/20.03.2013, poziția 62, emis de Ministerul Culturii, piesa a fost clasată în categoria juridică FOND.
Sursa informațiilor Muzeul de Artă Populară Constanța.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu