miercuri, 20 martie 2024

În colecția de ceramică a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei pot fi regăsite numeroase imitații remarcabile ale unor vase antice grecești.

 

În colecția de ceramică a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei pot fi regăsite numeroase imitații remarcabile ale unor vase antice grecești. Unele provin din lăsământul contesei Ottilia Wass, din Cluj, în timp ce altele au fost realizate în cadrul Școlii Profesionale de Industrie a Pietrei şi Lutului din Odorheiu Secuiesc, înființată în anul 1873. Cele peste 40 de bunuri culturale provenite de la intituția respectivă evidențiază familiarizarea artizanilor din Odorheiu Secuiesc cu repertoriul de forme (hidrie, amforă, crater, cantaros, oinochoe, lekythos, kylix etc.) și decoruri specific ceramicii antice grecești. Un exemplu grăitor în acest sens îl reprezintă și urna din imagine, un vas de tip lekane cu capac. 


Te invităm să descoperi GRECII DE PESTE MĂRI. VASE CU FIGURI ROȘII DIN ETRURIA ȘI MAGNA GRECIA, în cadrul expoziției MNIT, de Marți până Duminică, între 10:00 - 18:00.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu