Dacă tot sărbătorim 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐀𝐩𝐞𝐢, v-ați întrebat care ar fi legătura dintre ape curate și un pește care își depune icrele în scoici?
Boarța (Rhodeus amarus), căci despre ea este vorba, nu e mai mare decât un deget. Trăiește în majoritatea râurilor României, în zonele de câmpie și de deal. Conform unei monitorizări făcute de cei de la Milvus Group, boarța este a patra cea mai abundentă specie piscicolă în râurile din Ardeal. Probabil, situația nu e mult diferită nici în celelalte zone ale țării.
Deși se întâlnește frecvent în România, boarța este specie protejată Natura 2000. Fiind incomparabil mai rară în Vestul Europei, a fost protejată în toată Europa.
Motivul dispariției din cele mai multe râuri europene are legătură cu felul în care boarța se înmulțește. În perioada de reproducere, femela dezvoltă un tub cu care depune icrele în interiorul scoicilor de rău. Mulțumită scoicilor (care se hrănesc prin filtrare), icrele primesc apă mai bogată în oxigen, sporind șansele de eclozare. De asemenea, în scoică, icrele se află într-un veritabil seif natural, pe care puțini prădători îl pot deschide.
Problema este că cele mai multe scoici sunt sensibile la poluare. Așa cum spuneam, se hrănesc prin filtrare și tind să acumuleze substanțe toxice. Din acest motiv, scoicile au dispărut din foarte multe râuri europene și, odată cu ele, au dispărut și boarțele. Explicația detaliată ne-a oferit-o ihtiologul Nagy Andras Attila de la Asociația Grupul Milvus, în episodul din februarie 2023 al podcastului “Natura la Ușa Ta”. Linkul se află în primul comentariu.
Trăgând linie, faptul că în România mai există populații semnificative de boarță, oricât de ciudat ar suna, arată că apele noastre sunt încă mai curate decât cele din Vestul Europei.
P.S.: În perioada de reproducere, și masculul speciei trece prin schimbări uimitoare. După cum se poate vedea în a doua fotografie, culorile lui nupțiale aduc mai mult a pește exotic.
Credit foto: Aqua Crisius.
#ReteauaPentruNaturaUrbana #BiodiversitateUrbana #NaturaUrbana #OutdoorActivities #ActivitatiInNatura #birdwatching #nature #natura #ArieProtejata #ProtectedArea #drumetie #hiking #ZiuaMondialaAapei #WorldWaterDay #apa #water #rau #river #lac #lake
Sursa informațiilor Rețeaua pentru Natură Urbană.
Sursa: Youtube Utilizator: Parcul Natural Văcărești
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu