sâmbătă, 16 martie 2024

Luna Pădurii

 




Luna Pădurii 


Acest eveniment se desfășoară în fiecare an între 15 martie - 15 aprilie și are în prim plan evidențierea rolului și importanței pădurii în menținerea echilibrului în natură.
Cunoscut inițial ca „Sărbătoarea sădirii arborelui”, evenimentul își are rădăcinile în Statele Unite ale Americii. Inițiat în 1872, evenimentul a venit ca răspuns la nevoia de protejare a pădurilor grav afectate de o exploatare masivă și a debutat cu o acțiune de mobilizare a populației pentru plantarea de arbori în locurile cele mai afectate de despăduririle apărute ca efect al luptei pentru colonizarea Vestului american.
În România, acest eveniment a fost introdus 30 de ani mai târziu, în 1902, de către Spiru Haret care pe atunci era ministrul Cultelor și Instrucției Publice.


DE CE SUNT IMPORTANTE PĂDURILE?
Toate elementele unei păduri sunt interconectate. Arborii absorb dioxidul de carbon și oferă oxigenul necesar vieții, acționând ca un filtru în zonele cu aer poluat. Pădurile rețin apa în sol și reduc astfel riscul de inundații. Rădăcinile arborilor stabilizează pământul în care cresc și ajută la prevenirea alunecărilor de teren.


CUM TE POȚI IMPLICA?
• Participă la acțiunile de plantare organizate în Luna Pădurii, care au loc în întreaga țară;
• Protejează pădurea și nu rupe florile sau arborii, nu deranja animalele și nu face focul pentru a nu provoca incendii;
• Folosește pădurea ca pe un spațiu de studiu și relaxare.
La Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț, se poate viziona diorama ,,Pădurea de amestec’’ din expoziția de bază, care reprezintă ecosistemul de pădure cel mai bine reprezentat pe teritoriul județului Neamț, fiind constituit din diverse foioase, conifere și din fauna caracteristică.


Sursă informații:
https://romaniasalbatica.ro/ro/evenimente/luna-padurii

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal Național Neamț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu