sâmbătă, 16 martie 2024

Muzeul Cinegetic „A. von Spiess”

 





Muzeul Cinegetic „A. von Spiess” a fost deschis publicului vizitator în iulie 1966 în urma achiziționării de către Ministerul Culturii în folosul Muzeului Național Brukenthal din Sibiu a impresionantei colecții de peste 1000 piese, trofee şi accesorii de vânătoare, lăsată moștenire urmașilor săi de către colonelul August R. von Spiess (1864-1953). Singular în peisajul muzeografic național la data deschiderii, muzeul este amenajat în locuința care i-a aparținut, clădire donată Statului Român de către fiicele acestuia în scopul deschiderii unui muzeu cinegetic. Este singurul muzeu cinegetic din țară organizat in casa colecționarului.
Trofeelor de vânătoare, multe medaliate la concursurile interne şi internaționale de profil, li se adaugă o gamă largă de arme de vânătoare, completată de o suită de accesorii de vânătoare precum şi de un valoros material fotografic documentar.
Una dintre sălile muzeului este dedicate trofeelor africane.
Colonelul August von Spiess a întreprins două expediții în Africa. La o vârstă înaintată, 72 și respectiv 74 de ani, el a participat la safari în Africa și de a-și întregi colecția de trofee cu specii exotice.
În prima expediție, din anul 1936, a ajuns până la Kilimanjaro şi în ținutul vulcanului Meru, în zona Africii Ecuatoriale. În această călătorie a avut șansa să fie ghidat de Margarete Trappe (1884-1957) – prima femeie vânător profesionist din Africa, o bună cunoscătoare a Africii şi a faunei africane.
A doua călătorie, în anul 1938, a avut loc pe traseul Tanzania – râul Wami până la Lacul Manyara. Aceste două călătorii au fost relatate de către Spiess în lucrarea „Din Ardeal la Kilimandjaro, vânători în Africa” apărută în 1942, editată în limba română, în semn de omagiu către Fundația Regală care a finanțat cele două expediții.
Colecția de trofee africane a lui Spiess, rezultată în urma călătoriilor, este etalata în cadrul Muzeului Cinegetic „A. von Spiess”.
Vă așteptăm să o vizitați!

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu