joi, 7 martie 2024

𝐂𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇𝗮 𝗮𝗳𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻ă ”gât - tăiat”, Amadina fasciata, Gmelin, JF, 1789

 


EXPONATUL LUNII


𝐂𝗶𝗻𝘁𝗲𝘇𝗮 𝗮𝗳𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻ă ”gât - tăiat”, Amadina fasciata, Gmelin, JF, 1789,
este o pasăre tipic africană care trăiește în zona de stepă sub-sahariană. Mereu în mișcare, cu zbor rapid, este destul de greu de urmărit. Nu depășește în mod normal 12 cm lungime, cu anvergura aripilor de 15 cm și greutatea corpului puțin peste 10 g.
ᅳ𝐓𝐫ă𝐢𝐞ș𝐭𝐞ᅳ► în savane și câmpii ierboase cu puțină vegetație formată din salcâmi izolați sau din arbuști spinoși înalți. Se apropie fără dificultate de zone locuite sau cultivate în care hrana este abundentă și unde se formează, în perioada postnupțială, aglomerări de mii de exemplare în căutare de mâncare și apă.
ᅳ𝐏𝐞𝐧𝐚𝐣𝐮𝐥 ᅳ► masculului este foarte asemănător cu cel al femelei, dar el este singurul care are dunga roșie de la o ureche la cealaltă trecând exact pe gât, de parcă ar fi o rană largă. Femela este mult mai marmorată, cu pete uniforme negricioase, pentru a trece complet neobservată.
ᅳ𝐃𝐢𝐞𝐭𝐚ᅳ► se bazează pe un consum masiv de semințe de graminee dar și fructe, muguri, insecte, larve și nevertebrate, mai ales în timpul cuibăririi, deoarece este hrana esențială pentru creșterea puilor.
ᅳ𝐏𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞ᅳ► Nu există o perioadă precisă pentru cuibărit, deși de obicei aceasta are loc în lunile decembrie-aprilie. De regulă, sunt depuse 4-6 oua albe, iar clocitul se face de către ambii părinți. Puii eclozează după aproximativ 14 zile, cresc repede și după încă trei săptămâni de îngrijire, sunt pregătiți pentru primul lor zbor.
ᅳ𝐅𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢𝐧ț𝐚𝐫𝐞 ᅳ► Nu este considerată o specie pe cale de dispariție
În muzeul nostru poate fi observată în sala a 3-a, alături de alte specii de păsări ”exotice”, de pe toate continentele.


Sursa https://www.monaconatureencyclopedia.com/amadina-fasciata
#QRCODE

 

Sursa informațiilor Muzeul de Ştiinţele Naturii din Aiud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu