miercuri, 2 august 2023

Tezaurul princiar getic de la Peretu

 


Expoziția-eveniment „Dacia. Ultima frontieră a romanității” poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a României până la data de 13 august 2023.
Tezaurul princiar getic de la Peretu este doar unul dintre cele mai cunoscute seturi de artefacte arheologice antice descoperite pe teritoriul României și al Republicii Moldova, ce pot fi admirate în cadrul expoziției.
Tezaurul a fost descoperit în vara anului 1970, la sud-est de comuna Peretu, din judeţul Teleorman, pe malul drept al Vedei, într-un mormânt tumular getic. Mormântul conţinea scheletul unui bărbat înhumat, capul şi picioarele unui cal, scheletele a doi câini, vase ceramice getice, arme din fier, părţi componente ale unui car funerar, precum şi un bogat inventar compus din piese din argint, bronz şi cupru – un coif, un vas rhyton, un vas de tipul aryballos, trei vase phiale, aplice, nasturi - butoni, mărgele, o strecurătoare, o tavă platou, un cazan. Pe baza obiectelor de inventar, întregul complex se datează la sfârşitul secolului al IV-lea î. Chr.
Descoperiţi proiectul expozițional online, pe site-ul muzeului: https://www.mnir.ro/expozitia-dacia-ultima-frontiera-a.../
Turul virtual:
https://www.zona3d.ro/.../DACIA_Ultima_Frontiera_VRSTEREO...
Program de vizitare şi bilete, aici: https://www.mnir.ro/
Catalogul expoziției poate fi comandat online: https://mnir.ro/shop/ sau achiziționat direct de la magazinul muzeului.
Proiectul expozițional este realizat cu sprijinul Fundației Prietenii Muzeului de Istorie a României.
Vă aşteptăm!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu