joi, 19 septembrie 2024

Curios să vezi vasul cu inscripția DECEBALVS PER SCORILO, sfârșitul secolului I. p. C., descoperit la Sarmizegetusa Regia? Te așteptăm la Muzeul Național de Istorie a României!

 


Curios să vezi vasul cu inscripția DECEBALVS PER SCORILO, sfârșitul secolului I. p. C., descoperit la Sarmizegetusa Regia? Te așteptăm la Muzeul Național de Istorie a României!


Restaurat din fragmentele ceramice descoperite în săpăturile coordonate de Constantin Daicoviciu, în 1954 și 1955, împrăștiate în centrul unei clădiri cu plan circular de mari dimensiuni, alături de un bogat inventar datat la finalul secolului I p. Chr., acest vas este prin forma neobișnuită, dimensiunile considerabile și prezența unor cuvinte scrise cu litere latine imprimate în lutul crud, pe exteriorul pereților, un "unicum" în repertoriul descoperirilor din epoca târzie a fierului din Dacia preromană, dar și în spațiul mai larg greco-roman.


Nu doar că forma sa nu are analogii în repertoriul ceramic, dar pare greu de explicat ca funcționalitate. Având în vedere deschiderea gurii (126 cm diametru) raportată la baza foarte îngustă, ascuțită, de doar câțiva centimetri, o înălțime de 70 cm, precum și masivitatea pereților, acest vas nu se putea susține de unul singur, cu gura în sus. Ar fi trebuit în schimb să fie fixat într-o cavitate (care nu a fost găsită în săpătură) sau suspendat. Nu este exclus nici ca el să fi fost, de fapt, un capac, o formă de acoperire, poate a unui altar. Un set de orificii perforate sub buză, cu un diametru de aproximativ 1 cm, și încă alte două individuale dispuse pe aceeași linie de diametru a vasului (dar care puteau face parte din alte perechi – descompletate de fragmentele ceramice lipsă) nu pot fi considerate puncte de susținere pentru că nu sunt dispuse simetric. Ele par mai degrabă a fi reparații antice, ce încadrează traseul unor mari fisuri longitudinale.


Ștampilele ce au rezultat în litere latine vizibile relief pe suprafața vasului au fost grupate în patru perechi compuse fiecare din două cartușe imprimate pe exteriorul pereților, sub buză. Unul din cartușe conține numele DECEBALVS și al doilea formula PER SCORILO. În forma actuală, restaurată a vasului au fost cuprinse două astfel de perechi și încă un cartuș cu DECEBALVS. Un fragment ceramic cu inscripția PER SCORILO a fost identificat undeva în zona Dealului Grădiștii la începutul secolului al XIX-lea, în timpul cercetărilor de teren organizate de Fiscul Austriac. Fragmentul ceramic respectiv nu s-a păstrat și de descoperire nu s-a aflat decât în 1968, atunci când s-au publicat rapoartele austriece din 1803.


În ceea ce privește semnificația ștampilelor, și chiar limba în care ele au fost scrise, s-au propus mai multe interpretări, raritatea situației generând ample discuții. Constantin Daicoviciu citea inscripțiile ca fiind în limba dacă și însemnând "Decebal fiul lui Scorilo", făcând în așa fel legătura cu sursele antice care menționau regi daci cu astfel de nume, "per" fiind deci un cuvânt dacic ce ar însemna copil, înrudit cu latinescul "puer". 


Ion Horațiu Crișan și I.I. Russu au propus o interpretare mult mai apropiată de ce se cunoaște a fi sensul altor inscripții de pe vase, de lut sau metal, din lumea antică și anume că i-ar indica pe proprietarul vasului și pe olarul care l-a făcut, inscripția fiind în latină: (vasul lui) Decebalvs (făcut) prin Scorilo. O variantă a acestei teze îi aparține lui C.C. Petolescu care a recunoscut tot limba latină și a interpretat ștampila ca o dedicație - "de la Decebal pentru Scorilo" - caz în care numele ar putea, din nou, să reprezinte personaje regale.


Unicitatea recipientului face ca întrebările legate de utilitatea acestuia, vas sau capac, cultică - vas de libații (?), sau una practică, vas de provizii/stocare (?), identitatea proprietarului sau semnificația mesajului transmis de ștampile să rămână încă deschise.
Informație științifică: Emil Dumitrașcu, Maria-Magdalena Ștefan (MNIR)


Bibliografie: Crișan 1977, 442-443; Daicoviciu et alli, 1955, 195-204; fig. 3-9. Daicoviciu et alli, 1957, 261; Glodariu 1986-1987, 93-97; Jakó 1968, 435; Petolescu 2016, 49, IDR III/3, 272.


Detalii despre programul de vizitare și bilete https://www.mnir.ro/

 
Vă așteptăm!

 

Sursa informațiilor Muzeul Național de Istorie a României.

Noi monede comemorative din Canada - 19.09.2024 - VIDEO

Utilizați butonul de Translate din dreapta pagini pentru traducere.

A new bimetallic, face-type commemorative $2 circulation coin has just been issued in Canada to celebrate the centenary of the Royal Canadian Air Force (RCAF).


The RCAF’s official creation on April 1, 1924, provided Canada with a full-time, permanent air force. In the century since, it has supported Canada’s defence, contributed to international peacekeeping efforts and fostered aviation innovation. In addition, the RCAF continues to support search and rescue operations, serving as a lifeline to those in distress in Canada and its surrounding waters. It has also provided support to the national and international communities in the wake of natural disasters or other emergencies.


Of the 3 million coins in the issue, 2 million are coloured. The coins are already being put into circulation throughout Canada.


The reverse of this coin, designed by Canadian illustrator Pui Yan Fung, features stylised depictions of aircraft flown by RCAF personnel past and present. The inner core features the RCAF emblem above an H model of the CC-130 Hercules, which has been the mainstay of the RCAF transport fleet for over 60 years; the upward angle of the Hercules is a nod to the RCAF motto, Sic itur ad astra (“Such is the way to the stars”). The double date “1924 2024” appears beneath the CC-130H in flight.

The outer ring features eight current and historic RCAF aircraft, from top to bottom: the Finch Mk. II, CSR-123 Otter, F-86 Sabre Mk. 6 and CF-100 Canuck Mk. 5 on the left; and the CT-114 Tutor, CC-115 Buffalo, CF-188 Hornet and CH-146 Griffon helicopter on the right.


The obverse features the effigy of His Majesty King Charles III, designed by Steven Rosati.


 Sursa: Youtube Utilizator: Royal Canadian Mint


Technical characteristics


Face value 2 dollars
Metal composition: Outer ring: Multi-layer nickel-plated steel
Center: Multiple layers of bronze-plated brass
Weight: 6.92 g
Diameter: 28 mm
Release date: 2024
Country: Canada
Issue volume: 3,000,000 (2 in color 1 without)

 

Sursa informațiilor aici.

Noi bancnote de pe mapamond CCLXXXIX - 19.09.2024

 I. 200 rupi India



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44964

II. 1.000 franci Africa de Vest - Burkina Faso



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44973

III. 50 baht Thailanda



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44979

IV. 20 rupi India



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45010

V. 20 córdoba Nicaragua



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45015

VI. 10 lilangeni eSwatini



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45020

VII. 20 lilangeni eSwatini



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=45024

VIII. 50 ringgit Malaezia



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45030

IX. 50 ringgit Malaezia




 Sursa: https://banknotenews.com/?p=45042

X. 100 lei România



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45053

XI. 200 bolívar Venezuela



Sursa: https://banknotenews.com/?p=44785

XII. 500 bolívar Venezuela



 Sursa: https://banknotenews.com/?p=44789

XIII. 5.000 franci Africa de Vest - Coasta de Fildeș



Sursa: https://banknotenews.com/?p=45069

XIV. 100 coroane Danemarca





Sursa: https://banknotenews.com/?p=45074

miercuri, 18 septembrie 2024

Apariție editorială: Revista de Cercetări Arheologice și Numismatice, Nr. VIII, 2022 - PDF

 

Apariție editorială: Revista de Cercetări Arheologice și Numismatice, Nr. VIII, 2022 - PDF

Suntem bucuroși să anunțăm că un nou număr al revistei noastre a sosit de la tipografie și este pregătit pentru a fi distribuit participanților la simpozionul de la sfârșitul acestei săptămâni.


Lucrăm intens la următorul număr, care va fi disponibil în luna ianuarie. 


Mai jos varianta pdf:
https://www.academia.edu/.../Revista_de_Cercet%C4%83ri...

 

Sursa informațiilor Dan Pîrvulescu.

Ardealin

 

 

Programul #Vorbim #Geologie, limba #Științelor #Pământului continuă cu prezentarea eșantionului de #ardealin aflat în colecția Muzeului Geologic Național!

 

Sursa informațiilor Muzeul Geologic Național.

18 septembrie - Ziua Mondială a Geologilor.

 

18 septembrie - Ziua Mondială a Geologilor. 


Sursa: Georgiana Papurică, muzeograf - Serviciul Evidența și Protejarea Patrimoniului.

 

Sursa informațiilor Muzeul Brăilei "Carol I".

18 septembrie - Ziua Internațională a Geologilor

 




18 septembrie - Ziua Internațională a Geologilor


Astăzi celebrăm o știință care ne ajută să înțelegem structura și istoria planetei noastre: geologia. Din grecescul „gaia” (pământ) și „logos" (cuvânt), geologia este știința care dezvăluie povestea ascunsă a Pământului, strat după strat.
În România, utilizarea rocilor și mineralelor se regăsește încă din epoca paleolitică, dovezi fiind găsite în uneltele din piatră. În Antichitate, mineritul era o activitate intensă, iar exploatarea resurselor naturale a contribuit la dezvoltarea civilizațiilor de pe teritoriul țării noastre.
Grigore Cobălcescu, pionierul geologiei românești, a pus bazele acestei științe în 1862, prin publicarea lucrării „Calcariul de la Răpidea”. Aceasta a fost prima lucrare geologică originală din România, marcând un punct de referință în cercetarea geologică a spațiului nostru.
În 1906, a fost fondat Institutul Geologic al României, iar de atunci, cercetările realizate au consolidat poziția României pe harta mondială a geologiei, contribuind la descoperiri remarcabile legate de structura subsolului, resursele minerale și evoluția formelor de relief.
Colecția găzduită la Muzeul Național al Banatului este formată din 4528 de eșantioane, incluzând roci și minerale specifice zonei fierului din centre bănățene străvechi, precum Ocna de Fier și Dognecea, dar și din zona Baia Mare. În ceea ce privește materialul paleontologic, colecția cuprinde eșantioane din depozite bănățene, cu o reprezentare semnificativă a erei mezozoice (sfârșitul perioadei cretacice) și erei neozoice.
Vă invităm să explorați câteva imagini din Colecția de minerale și paleontologie a Secției de Științele Naturii de la Muzeul Național al Banatului, unde veți putea descoperi fragmente din istoria Pământului. Sperăm ca în curând să vă putem prezenta aceste comori într-o expoziție dedicată, ce va aduce în fața dumneavoastră lumea fascinantă a geologiei.


La mulți ani tuturor geologilor!


#mnab #ziuainternationalaaarheologiei

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.