marți, 14 septembrie 2021

Vârfurile de săgeată din os și corn de la Vitănești „Măgurice”

 

Vârfurile de săgeată din os și corn de la Vitănești „Măgurice”

Alături de vârfurile din silex, au fost descoperite în tell-ul de la Vităneşti „Măgurice” (județul Teleorman) și numeroase vârfuri din os și corn. Ele au fost folosite ca vârfuri de săgeată și au dimensiuni cuprinse între 3-12 cm lungime.
Dacă în cazul celor din silex, greutatea constituie un factor important în identificarea funcţionalităţii, în cazul celor din materiile dure animale, tipologia diversă joacă acest rol.
Astfel, două dintre tipuri (bine documentate şi în tell-ul gumelnţean de la Pietrele) au o tijă de înmănușare bine delimitată de vârf. Acesta este în secţiune rotund sau pătrat şi are o lungime egală sau mai mare decât tija de înmănuşare. Un tip bine reprezentat are o parte activă prelungă, triunghiulară, rombică în secţiune. Tija de înmănuşare este formată din două prelungiri ca o coadă de rândunică. Ultimele două tipuri sunt deosebite, primul nu are tijă de înmănușare ci o perforație ce pătrunde foarte puţin în corpul vârfului. Al doilea este plat şi are o formă triunghiulară. Baza este dreaptă iar laturile sunt convexe şi zimţate.
Aceste descoperiri, coroborate cu cantitatea mare de resturi de animale sălbatice (mai ales în ultimul nivel de locuire), ne informează despre creșterea importanței vânătorii în faza finală a culturii Gumelnița.

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu