miercuri, 29 septembrie 2021

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță participarea la Expoziția ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”

 

Obiect din patrimoniul ICEM Tulcea: Fibulă, NOVIODUNUM, Isaccea, jud. Tulcea Epoca Romană sec. II - III p.Chr.


 Obiect din patrimoniul ICEM Tulcea Situlă, Comuna Niculițel, jud. Tulcea Epoca Romană 100 - 150 CE 


Obiect din patrimoniul ICEM Tulcea Amphoriskos, Dunavățu de Sus, Comuna Murighiol, jud. Tulcea Epoca Greacă Arhaică 500 - 400 BCE
 

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea anunță participarea la
Expoziția
”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”
În perioada 1 octombrie 2021 — 27 februarie 2022, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, Spania, vor putea fi admirate gratuit peste 800 de obiecte arheologice reunite în expoziția intitulată ”Tezaure Arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”.
Dintre acestea, 16 piese reprezintă contribuția Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea.
Expoziția evidențiază evoluția istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte și schimburi culturale care au avut loc în regiune, rezultat al abundenței de resurse și al locației privilegiate între Europa și Asia.
Expoziția-eveniment face parte din Programul de diplomație publică și culturală dedicat aniversării, în anul 2021, a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei. Evenimentul-fanion al anului aniversar al relațiilor diplomatice România-Spania marchează apogeul schimburilor culturale, fiind și cea mai amplă și importantă expoziție arheologică organizată vreodată peste hotare.
Curatori: Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Arheologie al Spaniei
Organizatori: Ministerele Culturii din România și Spania, Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada României în Regatul Spaniei și Ministerul Apărării Naționale al României
Inaugurarea expoziției va avea loc în data de 30 septembrie 2021, în prezența domnului Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a domnului Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, și a omologilor spanioli ai acestora, a domnului Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului Național de Istorie a României, a reprezentanților Muzeului Național de Arheologie din Madrid, precum și a unor înalți oficiali ai statului spaniol.
Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi al Preşedintelui României, Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis.
Surse: https://web.facebook.com/ambasada.madrid?_rdc=1&_rdr , https://web.facebook.com/MNIRoficial?_rdc=1&_rdr
 

 

Sursa informațiilor ICEM TULCEA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu