Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie a.c. la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.
Astăzi vă prezentăm Colierul de mărgele din scoici kauri descoperit în cimitirul scitic de la Sâncrai. Scoicile kauri provin din Oceanul Indian, fiind vehiculate pe spații mari de către sciții nomazi. Ele se găsesc frecvent în mormintele acestei populații din estul României și din Transilvania. Ele erau purtate fie în salbe, la gât, fie cusute pe haine. Aveau probabil un rol apotropaic, protejându-i pe posesorii lor de diverse pericole. Uneori astfel de scoici au fost utilizate și pentru a prezice viitorul. Ghicitoarea arunca scoicile ca pe niște zaruri și interpreta într-un fel sau altul pozițiile în care ele au căzut. Tocmai de aceea nu este întâmplător că scoici kauri se întâlnesc și componența unor truse magice, utilizate de vrăjitoare și ghicitoare, cum se întâmplă de exemplu cu o astfel de trusă descoperită într-un mormânt din necropola getică de la Zimnicea. Piesele de la Sâncrai au fost utilizate ca podoabe cu rol apotropaic, însă nu se poate exclude nici posibilitatea ca unele dintre ele să fi fost folosite ca ghiocuri pentru ghicit.
Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu