vineri, 24 septembrie 2021

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane - piese din jud. Alba IV

 


Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie a.c. la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.
Piesa zilei de astăzi este o oglindă cu mâner decorat cu motiv zoomorf, descoperită în Necropola de la Sâncrai (M. 75), jud. Alba
La multe populații arhaice, oglinda nu era doar un obiect de toaletă, ci și o fereastră magică. În ea se oglindea nu doar figura vreunei frumoase din vechime, ci și sufletul ei. Tocmai de aceea, la multe comunități arhaice întâlnim, printre alte obiceiuri funerare, practica depunerii în mormânt a oglinzii personale. Exista credința că, altfel, oglinda mai păstra încă sufletul defunctei printre cei vii. Sciții împărtășeau la rândul lor astfel de credințe. Dar oglinzile lor mai aveau o particularitate. Erau ornamentate în manieră realistă cu motive zoomorfe. Acestea exprimau universul stepelor nesfârșite în care trăiau si modul pastoral-nomad în care își desfășurau viața de zi cu zi. Înconjurați de turme de animale, dar și de animale sălbatice. Oglinda de la Sâncrai, având extremitatea mânerului modelată în formă de cap de berbec, este doar un exemplu al acestei arte animaliere care a caracterizat stepa euro-asiatică.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu