joi, 9 septembrie 2021

„Medalionul comitetului industrial pe țară pentru Comitetul femeilor din Baia Mare” datat 1907

 


„Medalionul comitetului industrial pe țară pentru Comitetul femeilor din Baia Mare” datat 1907, este „Exponatul săptămânii”. Acesta poate fi admirat la sediul muzeului, în spațiul special amenajat, până duminică 12 septembrie 2021.
Pe lângă exponatul săptămânii, expozițiile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș așteaptă să fie descoperite, deci vă așteptăm cu drag!
Medalionul din bronz are diametrul de 55 mm și grosimea de 3 mm. Pe avers este reprezentat un înger suflând într-o trâmbiță ținută în mâna dreaptă, în vreme ce în mâna stângă ține o cunună de lauri. Personajul central de pe avers simbolizează nașterea unei lumi noi, una a progresului tehnologic și a păcii. Trei personaje (trei copii) sunt redați în partea de jos a medalionului, alături de câteva simboluri ce reprezintă dezvoltarea industriilor: o nicovală, o roată dințată și un echer. Pe revers se poate citi inscripția ORSAGOS IPAREGYESŰLETTOL (Asociația Națională Industrială) și anul 1907. Piesa este inventariată în colecția de istorie modernă a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Număr de inventar: IM 895
Datare: 1907.
și Ioan Botiș, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu