sâmbătă, 25 septembrie 2021

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane - piese din jud. Alba V

 






Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie a.c. la Muzeul Național de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.
Astăzi vă prezentăm 4 din cele 8 vârfuri de săgeată (2 din os și 6 din bronz) descoperite în necropola scitică de la Sâncrai.
Arcul și săgeata au constituit arma esențială a sciților. Tocmai de aceea, ele au avut nu doar un rol practic, ci au constituit și simboluri esențiale ale identității sciților. Aceștia utilizau arcul atât în luptă, cât și la vânătoare, săgetând din goana cailor. Această armă nu a constituit doar apanajul bărbaților. Uneori ele erau folosite și de femei, cu aceeași măiestrie și precizie, fapt pentru care grecii, numindu-le amazoane, le-au oferit un loc nemuritor în legendele lor. Rolul simbolic important al arcului și săgeților, care indicau cel mai bine apartenența posesorilor lor la grupul vânătorilor și războinicilor din cadrul triburilor sciților, a determinat depunerea lor în morminte alături de defuncții care le-au folosit și în viață. Arheologii mai descoperă astăzi doar vârfurile de săgeți din bronz sau din os și, uneori, aplicele din bronz care decorau tolbele. Acestea din urmă erau purtate la șold. Astfel de piese au fost descoperite în număr mare și în necropola scitică de la Sâncrai, ele constituind mărturia cea mai elocventă a răspândirii acestei populații de păstori nomazi din stepele euro-asiatice până în inima Transilvaniei.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu