marți, 21 septembrie 2021

Colocviul științific cu tema ,,Arheologia perioadei de trecere de la epoca târzie a fierului la epoca romană în Dacia: contacte și conflicte în secolele I-II p. Chr.”

 

Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe organizează colocviul științific cu tema ,,Arheologia perioadei de trecere de la epoca târzie a fierului la epoca romană în Dacia: contacte și conflicte în secolele I-II p. Chr.” în cadrul Sesiunii Anuale de Comunicări Științifice a MNCR care se va desfășura online în data de 10 decembrie 2021.

Prin acest eveniment ne propunem să contribuim la aducerea împreună a unor domenii de cercetare obișnuite să-și dezvolte, cel mai adesea, discursuri separate. Arheologiile epocii fierului și epocii romane tratează însă, chiar dacă din perspective diferite, numeroase teme comune. Războaiele daco-romane sunt cu adevărat cele mai dramatice și faimoase dintre acestea, dar ele reprezintă doar un punct culminant pentru contacte și interferențe petrecute la scară macro-regională începând cu două secole și jumătate mai devreme, precum și un moment de cotitură pentru procesele care vor avea loc pe parcursul următoarelor două secole.

Invităm contribuții care, în special pe baza evaluării critice a evidenței arheologice, explorează formele în care s-au desfășurat contacte și conflicte ale populațiilor locale cu autoritățile romane, de o parte și de alta a arcului carpatic, pe parcursul secolelor I-II p. Chr.

Vă rugăm să ne comunicați intenția de participare la discuțiile din cadrul colocviului sau de a susține o prezentare până la data de 15 octombrie 2021 la următoarea adresă de email: secretariat@mncr.ro.

Organizatori: Maria-Magdalena Ștefan, Alexandru Popa, Dan Ștefan

 

Sursa informațiilor MNCR - Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu