marți, 21 septembrie 2021

Despre IGLIȚA din cultura Gumelnița

 


Despre IGLIȚA din cultura Gumelnița

Piesa arheologică numită de arheologi IGLIȚĂ, a fost lucrată în principal din corn de cerb, dar există și puține exemplare din os sau colț de mistreț. Este de dimensiuni reduse, cea mai mare descoperită în situl de la Vitănești „Măgurice” (jud. Teleorman) având 11,75 cm lungime. Are o formă arcuită, urmând forma suportului din care este făcută. Secțiunea este plată. Este prevăzuta în zona centrală cu o scobitură ce conferă piesei o formă de cârlig. Ambele capete sunt ascuțite, unul dintre ele prezentând o perforație circulară. Acest tip de piesă a fost utilizată intens în eneolitic, în cultura Gumelnița, la sfârșitul mileniului 5 - începutul mileniului 4 î.Hr.
Din tell-ul de la Vitănești „Măgurice”, cercetat sistematic din 1993 până în prezent, provin 15 exemplare, dintre care unul este decorat cu un șir de adâncituri punctiforme.
Problema principală pusă de aceste artefacte ține de funcționalitatea lor. În mod clar nu seamănă cu iglițele moderne folosite de pescari la împletitul plaselor și nici cu croșetele din domeniul textilelor. Au urme de folosire în zona vârfului, a scobiturii și uneori pe pereții perforației, indicând că ar fi putut fi folosite în prelucrarea textilelor. Totuși, pentru a elucida această necunoscută, observațiile traseologice și arheologia experimentală vor aduce informații privin funcționalitatea acestor așa-zise iglițe...

 

Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu