marți, 14 septembrie 2021

O cană celtică de la Ciumești

 

Așa cum v-am obișnuit, marțea este rezervată „Exponatului săptămânii” care poate fi admirat până duminică, 19.09.2021, alături de celelalte obiecte de patrimoniu din expozițiile muzeului nostru.
Pentru această săptămână, vă propunem:
O cană celtică de la Ciumești
Descoperirea cimitirului de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, datează din anii 60 ai secolului trecut. Cercetările arheologice au fost coordonate de Mircea Rusu de la Institutul de Istorie și Arheologie din Cluj Napoca. Din inventarul celor 35 de morminte celtice identificate și cercetate aici, se numără numeroase vase din lut, cu diferite întrbuințări, forme și dimensiuni.
O cană utilizată la băut a fost descoperită în mormântul 14, cercetat în anul 1964 (mormânt de incinerație în groapă). Vasul, păstrat azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, este de tipul cănilor înalte, cu profilul bitronconic, fundul inelar, cu o toartă și corpul simetric. A fost descoperit în interiorul unui castron, așezat cu gura în jos. Pe corpul vasului există un decor, în ghirlandă de arcade concentrice. Pe toartă are crestături incizate, paralele. Înălțimea vasului este de 13 cm. Eleganța și echilibrul vaselor, inclusiv decorul de arcade, sugerează unele profile și elemente decorative grecești. În interiorul Bazinului Carpatic (Transilvania, Ungaria și Slovacia) astfel de cănițe sunt destul de frecvente, fapt care nu se constată însă în necropolele celtice din afara acestui spațiu
Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor.
dr. Ardeleanu Marius, muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu