miercuri, 22 septembrie 2021

Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane - piese din jud. Alba II

 


Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul National de Istorie a Românei, ce reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, va fi deschisă din 30 septembrie a.c. la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, marcând astfel 140 de ani de relații diplomatice între România şi Regatul Spaniei. Expoziției i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Felipe al VI –lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis.
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este partener la realizarea acestei expoziții. Instituția noastră va participa la această manifestare culturală cu o serie de 51 de piese.
Astăzi vă prezentăm necropola de la Sâncrai, cu cele 102 morminte dezvelite (cercetarea arheologică nu este încă finalizată), constituie pe departe cea mai întinsă necropolă din Transilvania dezvelită până acum, fiind și una dintre cele mai mari din întregul bazin carpatic. Cronologic cimitirul se întinde pe parcursul secolelor VII-V a.Chr. depășind limitele cronologice cunoscute până acum pentru orizontul scitic din Transilvania. O piesă descoperită în această necropolă este aplica de tolbă cu decor în stil animalier. Această aplică exprimă spiritualitatea scitică care este una a stepelor și a orizonturilor nemărginite. Tocmai de aceea animalele stepelor ocupă imaginarul transformat în artă.

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu