luni, 3 august 2020

Monedă romană: de bronz Constans




Monedă romană de bronz Constans

Moneda de față face parte din seria de 16 monede romane ce alcătuiesc colecția Pipaş a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, colecția fiind denumită astfel după numele colecţionarului Nicolae Pipaş de la care au fost achiziţionate monedele în anul 1988. Dintre cele 16 monede am reuşit să identificăm un număr de 13 monede, toate emise în perioada imperială între anii 88 p. Chr. şi 375 p. Chr.
Moneda este realizată din bronz, având nominalul AE4, greutatea de 1,23 g și dimensiunile de 14,8 X 15,9 mm, starea de conservare fiind bună. Pe avers este reprezentat bustul cu diademă şi cuirasă al împăratului Constans orientat spre dreapta. Pe revers sunt reprezentați doi soldaţi romani cu coif, stând față în față şi cu un stindard între ei; fiecare ţine suliţa într-o mână, iar cu cealaltă se sprijină pe scut. Legenda de pe avers este CONSTANS P F AVG/ Constans P(ius) F(elix) Aug(ustus), iar pe revers GLORI-A EXER-CITVS/Gloria Exercitus, iar în exergă apare marca monetăriei SMTS (referințe: RIC VIII, 57). Traducerea legendei de pe monedă este: Avers – Constans, Piosul și Fericitul (Binecuvântatul) August (Împărat); Revers – Glorie (Slavă) armatei. Moneda se datează între 9 septembrie 337 p. Chr. și primăvara 340 p. Chr. și a fost emisă de monetăria din Thessalonica.
Legenda GLORIA EXERCITVS este comună monedelor emise de împărații Constantinus I, Constantinus II, Constans și Constantius II. Acest tip de monede sunt dedicate pentru a onora și slăvi armata romană, făcând referire la vitejia și forța soldaților romani în supunerea triburilor barbare, în special a celor din Francia și Alamannia.
Bibliografie: Raul Cardoş, Monede romane din colecția Pipaș în Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, ,,Marmatia”, publicație periodică a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, nr. 13, 2016, 21-32.
Cardoș Raul - muzeograf
Zamfir Șomcutean
#monedăromană


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu