marți, 11 august 2020

Brățară traco-getică descoperită la Saharna-Mare

  

#Comorile_muzeului
Brățările reprezintă o categorie de descoperiri destul de variată ca tip şi relativ frecvent întâlnită în siturile traco-getice. Piesele descoperite la Saharna-Mare sunt de 2 tipuri: spiralice și cu capetele prinse. Cele spiralice sunt reprezentate prin exemplarul de mai jos, confecționat din argint.
Brățara a fost descoperită în anul 2010 și este confecționată dintr-o tijă cu secțiunea circulară cu diametrul de 3 mm, constituind patru spirale. Capetele brățării au fost aplatizate pe o lungime de 37 mm și sunt ornamentate prin incizie în grupuri a câte 2-3 linii paralele care alternează cu incizii cruciforme.
Prezenţa în situl de pe malul Nistrului a podoabelor din argint care datează din secolele IV-III a. Chr și au o răspândire relativ redusă, demonstrează legăturile „economice” ale populaţiei din această zonă atât cu comunităţile vecine cât şi cu centrele de producţie şi comerţ mai îndepărtate, în primul rând - oraşele colonii de pe litoralul de nord-vest al Pontului Euxin. În acelaşi timp, concentrarea într-un singur loc a acestor preţioase piese de podoabă demonstrează existenţa unor persoane cu un statut social sau de avere deosebit.

Sursa: I. Niculiţă, A. Zanoci, S. Matveev, M. Băţ, Piese de port, podoabă şi de toaletă din aşezarea traco-getică Saharna Mare, In: Archaeology: Making of and practice. Studies in honor of Mircea Babeş at the 70th anniversary, Piteşti, 2011, pag. 193-204.
 


Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu