luni, 3 august 2020

Exponatul Lunii August - Muzeul Judeţean Teleorman: Carte poştală ce prezintă Catedrala „Sfântul Haralambie” din Turnu Măgurele



Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 3 august a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii August.
Pentru perioada 1 – 31 august 2020, Muzeul Judeţean Teleorman vine în faţa publicului cu o Carte poştală ce prezintă Catedrala „Sfântul Haralambie” din Turnu Măgurele.
Aflată în patrimoniul muzeului, Cartea poştală ce face obiectul Exponatului Lunii a fost tipărită la Editura Librăria și Tipografia V. C. Kirovici din Turnu Măgurele la începutul secolului XX și a ajuns în patrimoniul Muzeului Județean Teleorman în anul 1998, fiind donată de dl. Aurică Smaranda din București.
Cartea poștală expusă, cu dimensiunile de 13,7 x 8,7 cm, este o carte poștală color suprinzând Catedrala „Sfântul Haralambie” din Turnu Măgurele. Este tipărită pe hârtie groasă și a circulat în anul 1915. Pe timbrul de 50 de bani cu regele Carol I apare ca expediată din Turnu Măgurele în data de 28 noiembrie 1915.
Catedrala Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele este considerată cel mai reprezentativ monument din județul Teleorman pentru arta ecleziastică de la începutul secolului al XX-lea.
Închinată memoriei celor care s-au jertfit în 1877 pentru Independența României, Catedrala a fost construită între anii 1900-1905 pe locul unei vechi bisericuțe. Lucrarea de construire a Catedralei i-a fost încredințată antreprenorului Nicolae B. Cernat, care a ridicat-o urmând planul întocmit în 1884 de către arhitectul francez Emile Andre Lecomte du Nouy (autorul refacerii catedralei episcopale din Curtea de Argeș), dar și proiectul arhitectului român Dimitrie Maimarolu (cel care a ridicat în București Palatul Mitropoliei și clădirea Cercului Militar).
Impresionantă prin dimensiuni (37 metri lungime, 23 metri lățime și 25 metri înălțime), Catedrala Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele este totodată și un monument de arhitectură, istoricul Nicolae Iorga considerând-o a treia din țară, prin valoarea și frumusețea ei, după Catedrala Episcopală din Curtea de Argeș și Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.
Pictura în ulei a fost executată de maeștrii Eugeniu Voinescu și Romeo Girolamo, în stil bizantin, după modelul bisericii „San Marco” din Veneția.
Patronul bisericii a rămas Sfântul Haralambie, la fel ca la vechea bisericuță, acesta fiind și patron al orașului Turnu Măgurele. Alegerea acestuia ca sfânt protector al sfântului lăcaș a fost strâns legată de evenimentele din timpul Războiului ruso-turc din 1828-1829. Pe 11 februarie 1829 turcii, care ocupaseră orașul Turnu, capitulează în fața armatei ruse condusă de generalul Malinofski, ajutorul Sfântului Haralambie, ce fusese sărbătorit cu o zi înainte, fiind considerat hotărâtor de locuitorii orașului.


Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu