vineri, 21 august 2020

Proiectul ”Underground Iași - istorii redescoperite”

 


 
Proiectul ”Underground Iași - istorii redescoperite” își propune să valorifice patrimoniul local prin realizarea unei expoziții inovative și interactive la Palatul Culturii din Iași, în unul din spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, pentru a prezenta publicului o parte nevăzută din istoria Iașului medieval. Scopul vizat este acela de a educa și integra publicul prin cultură pentru a valorifica rolul acesteia în dezvoltarea locală și regională, plecând de la un patrimoniu ce va fi supus operațiunilor de selectare și conservare-restaurare non-invazive și reversibile, pentru a asigura perenitatea și transmiterea către generațiile viitoare.
Obiectivele specifice ale proiectului vizează creșterea interesului față de trecutul istoric al orașului Iași și implicit, creșterea numărului vizitatorilor Muzeului de Istorie a Moldovei, prin crearea unei expoziții interactive pe baza patrimoniului mobil provenit din săpături arheologice din zonele limitrofe ale centrului istoric al Iașului.
Prin acest proiect, pentru prima dată, accentul va fi pus nu pe viața religioasă, nu pe viața de la curte, despre care există informații numeroase și consistente, cu posibilitatea coroborării datelor din documente cu cele arheologice, ci pe zona limitrofă a curții, în care își duceau viața și își derulau activitatea meșteșugari, comercianți, după un ritm propriu, dependent doar într-o anumită măsură de cel al curții. Expoziția inovatoare, care va include 105 obiecte recent descoperite ce vor fi restaurate în cadrul proiectului, precum și 30 obiecte anterior restaurate care necesită noi intervenții. Va fi deschisă publicului 6 luni și va atrage minimum 5.000 vizitatori. Pe durata proiectului vor fi formați, prin schimb de experiență, minimum 6 specialiști. Proiectul va beneficia de expertiza Institutului de Arheologie din Reykjavik, care va implica în proiect 3 specialiști.
În imagini puteți vedea câteva exemple de obiecte arheologice descoperite cu prilejul săpăturilor arheologice efectuate în contextul diverselor lucrări de construcții efectuate în zone apropiate fostelor curți domnești din perioada medievală. Dezvoltarea urbanistică atrage redescoperirea trecutului comunității, după cum ilustrează astfel de piese, aflate în prezent în proces de restaurare în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Pe acestea, dar și altele, identificate în contexte arheologice similare, le veți putea admira în expoziția interactivă ce va fi organizată la Palatul Culturii, începând cu toamna/iarna acestui an.
 
 
Sursa informațiilor aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu