marți, 11 august 2020

O brățară din bronz descoperită în cimitirul celtic de la Ciumești

  

 

O brățară din bronz descoperită în cimitirul celtic de la Ciumești
De-a lungul istoriei, brățările au fost purtate atât de bărbați cât și de femei de numeroase populații și culturi, din diverse motive. De exemplu, în unele triburi străvechi din Africa, dansatorii purtau brățări în timpul sărbătorilor spirituale, pentru a onora zeitățile iar în alte culturi, accesoriile aveau rolul de a evidenția mișcările mâinilor celor care dansau sau țineau discursuri. Aceste bijuterii au fost folosite de asemenea pentru a semnaliza statutul social, averea, tribul sau familia. În zonele nordice, în timpul vikingilor se credea că dacă zeii ar fi mulțumiți de vederea brățărilor pe brațele unui războinic, atunci i se va acorda forța necesară pentru a izbândi în timpul bătăliei
În cadrul cimitirului celtic de la Ciumești, punctul “Grajdurile C.A.P.”, în câteva dintre mormintele de femei descoperite aici, s-au descoperit și câteva brățări. Acestea au fost confecționate din bronz, fier, sticlă sau sapropelit. Din mormântul 7, cercetat în anul 1962, provin două brățări din bronz. La descoperire s-a observat că acestea erau parțial suprapuse. Nu s-au găsit alte obiecte în acest mormânt de înhumație. Una dintre brățări este tubulară, decorată la exterior cu reliefuri concentrice. Interiorul a fost umplut cu lut. Un capăt al brățării a fost introdus în golul celeilalte extremități și fixat cu un știft. Decorul este format din mănunchiuri în relief de V-uri ce alternează cu mănunchiuri în relief de I-uri. Extremitatea ce prinde celălalt capăt al brățării are o mică umflătură asemănătoare cu un cap de șarpe. Diametrul exterior este de 8,5 cm. Brățara se păstrează azi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Ansamblul inventarului funerar, precum şi aspectul general al necropolei, indică o încadrare cronologică în sub-fazele La Téne B2b-Cl sau mai degrabă doar în La Téne CI, perioadă corespunzătoare celei de a doua jumătăţi a sec. III a. Chr. şi începutului veacului următor. (Foto reconstituire femeie celtică: Małgorzata Gławińska – Asociația Terra Celtica).
Marius Ardeleanu - muzeograf

 

Sursa informațiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu