luni, 3 august 2020

Coif legionar roman descoperit în castrul de la Berzovia, com. Berzovia, jud. Caraș-Severin



Coif legionar roman descoperit în castrul de la Berzovia, com. Berzovia, jud. Caraș-Severin, din colecția #MNIR.

Epocă romană, începutul secolului II p. Chr.

Coiful este realizat din fier, aparținând unei variante a tipului Weisenau. Calota este hemisferică, în partea din spate prelungindu-se cu o apărătoare orizontală pentru ceafă. În zona urechilor coiful este traforat; de asemenea în partea din față a calotei coiful este prevăzut cu o apărătoare orizontală scurtă. Calota este protejată pe exterior de o pereche de bare de protecție din fier dispuse încrucișat, menite să absoarbă din forța loviturilor. Acest tip de protecție este atestat pe coifurile soldaților care au participat la Bellum dacicus, fiind o adaptare la stilul de luptă și la armamentul ofensiv al dacilor. Inițial coiful dispunea de două obrăzare prinse cu balamale de-o parte și de alta a calotei. Obrăzarele lipsesc, dar se pot observa niturile de prindere ale balamalelor. Decorul coifului se încadrează în nota clasică pentru acest tip de echipament militar este compus din două sprâncene stilizate și supradimensionate realizate prin batere pe parte frontală a calotei.
Miles romanus, nr. 74; Dacia Augusti Provincia, nr. 190.; Protase, Petculescu, Banatica 3, 1975, p. 85-89.
Mai multe detalii despre această piesă găsiți pe site-ul muzeului https://romaniacivilizatii.ro/coif-legionar-roman/ sau în catalogul expoziției „România – civilizații suprapuse”.
Catalogul, în ediție bilingvă română – engleză, poate fi achiziționat de la magazinul muzeului sau poate fi comandat online, aici: mnir.ro/shop/index.php/produs/romania-civilizatii-suprapuse/


Sursa informațiilor MNIR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu