joi, 13 august 2020

Coiful princiar getic din aur, de la Coţofeneşti, datează din secolul IV a. Chr.

  

Coiful princiar getic din aur, de la Coţofeneşti, datează din secolul IV a. Chr. şi poate fi considerat o capodoperă a artei orfevriere traco-getice. A fost descoperit întâmplător în 1928, în satul Coţofeneşti, comuna Vărbilău, judeţul Prahova. Piesa fusese îngropată izolat într-o aşezare Latène, deci într-un mediu local traco-getic.
Calota conică din foaie de aur (partea superioară lipseşte), este ornată de rozete conice dispuse în rânduri orizontale. Frontalul dreptunghiular, decorat cu o pereche de ochi proeminenţi şi sprâncene răsucite în sus este tipic getic. Pe obrăzarele, fixe, dreptunghiulare, de asemenea specifice geților, este reprezentată câte o scenă de sacrificiu înfățișând un războinic înjunghiind un berbec, iar fiecare obrăzar are câte un orificiu la bază. Apărătoarea de ceafă, dreaptă, este împărţită în două registre decorate cu animale fantastice.
Ca şi în cazul coifurilor princiare getice de la Cucuteni-Băiceni, judeţul Iaşi, Peretu, judeţul Teleorman, Agighiol, judeţul Tulcea şi Porţile de Fier, judeţul Mehedinţi, se remarcă şi la piesa descoperită la Coţofeneşti influenţele stilistice persane şi greceşti sau scitice, cum sunt scenele de sacrificiu, care ornamentează obrăzarele, sau decorul de frize cu animale fantastice de pe apărătoarea de ceafă, dar şi elemente specific getice, cum sunt reprezentarea ochilor apotropaici de pe frontal. Tehnica de execuţie este de manieră locală.
Această piesă excepțională poate fi admirată la Muzeul Național de Istorie a României în cadrul expoziției permanente "Tezaurul Istoric".

Fotografie: © Ing. Marius Amarie
#MNIR

 

Sursa informațiilor MNIR.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu