luni, 3 august 2020

Diadema preistorică din aur descoperită la Galeșu - Poarta Albă (jud. Constanța)



Diadema preistorică din aur descoperită la Galeșu - Poarta Albă (jud. Constanța) - o piesă deosebită expusă în cadrul expoziției Tezaur Istoric de la #MNIR.
Datare: perioada mijlocie sau târzie a epocii bronzului (posibil și perioada timpurie a primei epoci a fierului, sec. XVII/XVI–XV/XIV a.Chr. sau sec. XIV/XIII–XIII/XII a.Chr. (posibil sec. XII/XI–X/IX a.Chr.)
Dimensiuni: H :15,20 cm; Dsup: 15,8 cm; Dinf: 18,9 cm; G: 234,31 g.
Piesa face parte dintr-un tezaur descoperit întâmplător în anul 1951, în apropierea satului Galeşu. Acesta conţine două diademe („coroane” asemănătoare) şi 37 de obiecte din tablă de bronz (conuri), posibil parte a unei piese de podoabă (colier?) pentru harnașament. M. Petrescu-Dâmbovița încadrează acest depozit în seria Săpânța – Pecica sau seria Uriu – Domănești, însă conurile din foaie de bronz sunt întâlnite și în componența depozitelor de bronzuri din prima epocă a fierului (de ex. cele de la Šarengrad sau Tărtăria I, databile la nivelul sec. IX–VIII a.Chr.).
Mai multe detalii despre această piesă găsiți pe site-ul #MNIRhttps://romaniacivilizatii.ro/ sau în catalogul expoziției România – civilizații suprapuse (ediție bilingvă română – engleză).
Catalogul poate fi achiziționat de la magazinul muzeului sau poate fi comandat online, aici: https://mnir.ro/shop/


Sursa informațiilor MNIR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu