duminică, 9 august 2020

Comori ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei: Idol de aur din Epoca Cuprului, dintr-un tezaur unic descoperit în 1912

 

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) deține în colecțiile sale piese unice de patrimoniu care sunt prezentate în urma unui parteneriat cu Cluj24.ro.

O astfel de piesă este și un idol de aur, un pandantiv sub formă de pasăre stilizată, care face parte dintr-un tezaur unic, descoperit în anul 1912 într-un sat din județul Sălaj.

Tezaurul de aur este cel mai vechi descoperit în România, având o vechime de aproximativ 6000 de ani.

”Un țăran din satul Moigrad, comuna Mirșid, a mers să își are pământul și a scos la iveală mai multe piese întregi lucitoare.

Nu și-a dat seama ce erau și a vrut să le vândă la târg din Zalău, dar nu reușește, astfel că le aduce la Muzeul Ardelean din Cluj care i le cumpără. Nici muzeograful de atunci nu a înţeles, în primă fază, ce reprezentau piesele din faţa sa, motiv pentru care l-a refuzat pe vânzător.

Din fericire, a doua zi s-a răzgândit şi a cumpărat piesele de la ţăran, însă numai pe cele întregi.

Din cele câteva piese, una a rămas la Cluj, iar restul fac parte din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României din București”, a spus muzeograful Monica Bodea.


Când era purtat pandantivul?

Piesa din colecția MNIT este un idol – pandantiv sub formă de pasăre stilizată, care cântărește 25,40 grame și conține aur (84,2%), argint (14,7%), cupru (0,1%), Fier (0,4 %).
”Idolul este realizat din foițe de aur, executat în tehnica prin ciocănire la rece. Datează din Epoca Cuprului, perioada eneolitică, cultura Bodrogkeresztur, din mileniul al IV-lea î.H. Idolul – pandantiv era purtat cu ocazia unor ceremonialuri legate de Marea Trecere: Moarte – Renaștere”, a explicat Monica Bodea.

În partea superioară, piesa este prevăzută cu două orificii în care era ”nituit” un dispozitiv de agăţat.

Ornamentica este alcătuită din trei registre, realizate prin batere din partea dorsală, astfel că decorul pare ”în relief”.

Sub acest decor se află simbolul unui ”sceptru” cu capul triunghiular, asemănător cu o nicovală.

Partea inferioară a sceptrului pare să fie coada unui şarpe.

 

Sursa informațiilot Cluj24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu