marți, 8 octombrie 2024

„Laevus Pontus: de la conceptul geografic elenistic la unitatea administrativă romană” va fi susținută de dr. 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗠𝗮𝘁𝗲𝗶-𝗣𝗼𝗽𝗲𝘀𝗰𝘂

 

Seria panelurilor din cea de-a doua zi a Melammu Workshop 2024 continuă cu cel intitulat „Marea și oceanul în perioada elenistică și romană”, iar prima prezentare, „Laevus Pontus: de la conceptul geografic elenistic la unitatea administrativă romană” va fi susținută de dr. 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗶𝗮𝗻 𝗠𝗮𝘁𝗲𝗶-𝗣𝗼𝗽𝗲𝘀𝗰𝘂, cercetător științific II în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” București.
Florian Matei-Popescu a obținut doctoratul în Istorie Antică și Arheologie cu Summa cum laude la Universitatea București, cu teza „Armata romană în Moesia Inferior”, publicată în 2010 și distinsă cu Premiul Vasile Pârvan pentru Arheologie al Academiei Române în 2012. Domeniul său de cercetare cuprinde epigrafia greacă și latină, studii ale armatei romane, arheologia romană provincială, istoria și arheologia provinciilor Dunărene de Jos din Imperiul Roman și zona Mării Negre, precum și cercetări referitoare la frontierele romane pe teritorul României de astăzi.
De asemenea, este lector asociat la Universitatea din Pitești, unde predă Istoria Greciei și a Romei; Istoria Veche a României: Istoria provinciilor Moesia și Dacia; Civilizația romană în Dacia și Epigrafia latină.
Este autorului volumului „Armata romană în Moesia Inferior” (2010) și co-autor al volumelor „Frontierele Imperiului Roman. Între Dacia și Moesia Inferior. castrele romane din Muntenia în timpul lui Traian” (2016), Auxilia Moesiae Superioris (2018) și PONS TRAIANI DRVBETA. Între Hispania și Dacia (2019).
___
Conferința internațională „Trecerea hotarelor geografice și conceptualizarea expansiunii în Eurasia. Explorare, cucerire și ideologie în Antichitate și dincolo de ea. Melammu Workshop 2024” se va desfășura în perioada 17-18 octombrie 2024 la sediul Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

 

Sursa informațiilor Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu