sâmbătă, 12 octombrie 2024

Vânătorul din Sud (Australovenator wintonensis) - VIDEO

 

Sursa: Youtube Utilizator: Complexul Muzeal Ion Borcea Bacau

 


EXPONATUL LUNII AUGUST 2024 LA MUZEUL DE ŞTIINŢELE NATURII "ION BORCEA" BACĂU
Vânătorul din Sud (Australovenator wintonensis)


Prădător de vârf al ecosistemului său, Australovenator a trăit în Australia în perioada Cretacicului târziu, în urmă cu aproximativ 95 de milioane de ani. A fost un Megaraptor (dinozaur prădător). Părțile descoperite sunt destul de rare - membre și unele părți ale trunchiului și de la nivelul gurii.
Probabil că ar fi avut 6 metri lungime și 2 metri înălțime, cântărind doar 1.000 de kilograme - făcându-l un prădător foarte ușor și probabil rapid.
Dieta: Ar fi fost un prădător major, capabil să mănânce o mare varietate de animale mici și mijlocii – posibil și animale chiar mai mari dacă ar fi putut vâna în grupuri.
Comportament: Oasele extrem de puternice ale picioarelor erau folosite pentru a lovi prada. Brațele extrem de flexibile le-ar fi folosti pentru a apuca mâncarea, pentru a strânge cu ușurință prada etc.
Paleobiologie: Australovenator a fost găsit la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Winton, lângă stația Elderslie. Formațiunea geologică Winton a fost un ansamblu faunistic care includea bivalve, gasteropode, insecte, peștii pulmonari Neoceratodus, țestoase, crocodilianul Isisfordia, pterozauri și mai multe tipuri de dinozauri, cum ar fi sauropodele.
Vă invităm să vizitați expozițiile noastre de la Muzeul de Științele Naturii din Bacău!


Material realizat de muzeograf IA dr. Daniel Ghiurcă.

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu