miercuri, 9 octombrie 2024

La Muzeul Național Brukenthal se va deschide conferință internațională Legislația cu privire la patrimonial cultural religios din Europa (Law and Cultural Religious Heritage in Europe).

 


La Muzeul Național Brukenthal se va deschide conferință internațională Legislația cu privire la patrimonial cultural religios din Europa (Law and Cultural Religious Heritage in Europe).


Sibiul va fi, în perioada 10-13 octombrie 2024, gazda Conferinței internaționale cu tema: Legislația cu privire la patrimonial cultural religios din Europa (Law and Cultural Religious Heritage in Europe). Conferința este organizată de European Consortium for Church and State Research în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (prin Facultatea de Drept și prin Departamnetul de Istorie și Patrimoniu), cu Muzeul Național Brukanthal, Muzeul ASTRA și Biblioteca Județeană ASTRA.
Ideea conferinței a fost generată de convergența a două evoluții recente. În domeniul științei, patrimoniul a avansat și a devenit un concept central în studiul religiei. În același timp, agențiile culturale naționale și internaționale iau din ce în ce mai mult în considerare dimensiunile religioase ale patrimoniului. Prin analizarea spațiului de convergență care se află între știință și practică, această conferință își aduce contribuția specifică. În timp ce alte conferințe au abordat, în general, patrimoniul religios dintr-o perspectivă critică aflată oarecum la distanță de obiectul de studiu, punctul de plecare al conferinței de la Sibiu este interacțiunea pe care o vedem că are loc între cercetătorii universitari și cei din muzee, agențiile guvernamentale și fundațiile bisericești și de patrimoniu care contribuie activ la protejarea și promovarea patrimoniului. Universitarii și practicienii din domeniul patrimoniului nu lucrează în lumi separate, ci au dezvoltat în comun preocupări etice și normative și împărtășesc multe dintre aceleași curiozități intelectuale.


Conferința se bucură de prezența la Sibiu a unor nume sonore din domeniul juridic și cultural și se va desfășura după următorul program:


Joi, 10 octombrie 2024
• Ora 18.30 (Palatul Brukenthal, Piața Mare, Sibiu)
• Deschiderea conferinței
- Emanuel Tăvală- Cuvânt de bun venit și introducere în temă
-CȘ I Petre Guran (cercetător științific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, întemeietor al Școlii de la Bunești) - Patrimony and local community. Harmonization of competing interests in the protection of historical monuments (Keynote speech)
- Sebastian Spinei – Decanul Facultății de Drept
- Roberto Mazzolla – Presedintele ECCSR
• 19.30-21.00: Dezbaterea cu tema: (De ce) mai avem nevoie de patrimoniu cultural religios și de ce să îl (mai) protejăm?
Participă:
-Conf. Univ.Dr. Laura Maria Crăciunean Tatu (Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, președinte al Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale)
-Eugen Vaida (președinte Asociația Monumentum și Fundația Regelui Charles)
-Ciprian Ștefan (Manager general al Complexului Național muzeal ASTRA)
-Alexandru Chituță (Manager general Muzeul Național Brukenthal)
-Moderator: Răzvan C. Pop (Manager Biblioteca Județeană ASTRA)


Vineri, 11 octombrie 2024
Locul de desfășurare: Muzeul Național ASTRA/ Pavilionul multifuncțional
9.30-11.30 Primul panel de discuții - Contextul istoric și social (Moderator: Prof.Univ.dr. Matti Kottiranta, Univseritatea din Joensuu, Raportor: Prof.Dr. Piotr Stanisz, Collegium Joannis Pauli II, Faculty of Law, Canon Law and Administration. The John Paul II Catholic University of Lublin)
• 11.30-12.00 Coffee break
12.00-14.00 Al doilea panel de discuții - Probleme actuale: Interacțiunea religioasă și culturală (Moderator: Prof.Dr. Blaz Ivanc, University of Ljubljana – Faculty of Health Sciences; Raportor: Prof.Dr. Anne Fornerod, Université de Strasbourg)
17.00- 19.00 Al treilea panel de discuții: Probleme actuale- interese de stat și interese religioase (Moderator: Prof. Univ. dr. Sophie van Bijsterfeld, Radboud Universiteit-Nijmegen; Raportor: Prof. Dr. Agustín Motilla, Universidad Carlos III, Facultad de Ciencias Sociales y Jurídicas)


Sâmbătă, 12 octombrie 2024
Locul de desfășurare: Facultatea de Drept Simion Bărnuțiu din Sibiu
• 9.30-11.30 Al patrulea panel de discuții- Evoluții și tendințe viitoare (Moderator: Prof.Univ.Dr. Francesco Alicino, University LUM Giuseppe Degennaro, Raportor: Dr. Lars Friedner (Sweden)
• 11.30-12.00 Coffee break (catering)
• 12.00-12.30 Formularea concluziilor (Mark Hill, consilier al Regelui Charles III al Marii Britanii)
• 14.30 Adunarea Generală a Consortium for State and Church Research
• 16.00 Turul Sibiului istoric și medieval

 

Sursa informațiilor Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu