sâmbătă, 12 octombrie 2024

Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale L.)

 





Exponatul lunii septembrie 2024 la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău - Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale L.)


Este o specie erbacee perenă cu o înălţime de până la 45 cm, din familia Colchicaceae, originară din Europa Centrală şi de Sud, Nordul Africii şi Caucaz. În țara noastră crește sub formă de pâlcuri dese, prin fâneţe, livezi, poieni din regiunea montană până la câmpie.
În pământ, prezintă un bulbotuber (cu sau fără rădăcini dezvoltate în timpul înfloririi) voluminos, ovoidal, acoperit cu tunici: cele externe brun-negricioase, iar cea din interior castaniu-roşcată. Toate aceste tunici se prelungesc cu un gât lung. Frunzele sunt mari, liniar-lanceolate şi apar primăvara pe o tulpină foarte scurtă, dezvoltându-se odată cu capsula (fructul). În faza de înflorire, frunzele lipsesc. Floarea cu formă de cupă roz-liliachie este alcătuită din 6 tepale unite în partea inferioară, formând un tub lung care înconjoară ovarul ataşat de bulbotuber în subteran. Fructele sunt capsule triloculare cu pereţii moi, de culoare brună la maturitate, voluminoase, alungite care se deschid prin trei valve. Semințele sunt brun-negricioase și aproape sferice. Ele sunt acoperite de o substanţă lipicioasă care permite aderarea acestora de labele animalelor, fiind „transportate” în locuri mai îndepărtate unde se vor dezvolta noi plante.
În ciclul de viaţă al acestei plante se succed mai multe stadii de dezvoltare. Această brânduşă înfloreşte toamna (în septembrie-octombrie), floarea luând naştere dintr-un bulbotuber care conţine substanţe nutritive, în special amidon. În primăvara următoare, la suprafața solului, apar frunzele concomitent cu fructul numit capsulă (în mai – iunie).
Brânduşa de toamnă este una dintre cele mai otrăvitoare plante din ţara noastră şi poate fi mortală pentru oameni chiar dacă este ingerată în cantităţi mici. Toxicitatea acesteia este dată de un alcaloid puternic, numit colchicină (denumită şi „arsenic vegetal”). În funcţie de dozaj, brânduşa de toamnă poate fi considerată atât medicament cât şi otravă. În scop fitoterapeutic se folosesc seminţele în deplina lor maturitate şi bulbotuberculul. Proprietăţile şi calităţile curative ale plantei erau cunoscute din vechime pentru tratarea reumatismului şi a gutei. În zilele noastre colchicinei i s-au atribuit și alte întrebuințări, fiind utilizată în lucrările de cercetare genetică, deoarece această substanţă naturală, are capacitatea de a împiedica diviziunea celulară (etapele acesteia pot fi identificate la microscop). Colchicina este agentul cel mai folosit pentru determinarea cariotipului (formula cromozomială care descrie numărul cromozomilor unei specii).
Brânduşa de toamnă este decorativă în grădini prin frumuseţea şi delicateţea florilor atunci când majoritatea celorlalte specii și-au finalizat deja dezvoltarea.


Material realizat de: muzeograf dr. Ardei Irina-Mădălina

 

Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu