duminică, 20 octombrie 2024

Vernisaj expoziție fotodocumentară: „170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (1853-2023)”

 

Vernisaj expoziție fotodocumentară: „170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj (1853-2023)


Marți, 22 octombrie, la ora 16:00, deschidem ușile expoziției fotodocumentare care celebrează 170 de ani de la înființarea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, o bucată vie din ADN-ul Banatului!


Povestea începe în 1853, când Papa Pius al IX-lea semnează documentul „Apostolicum Ministerium”, ridicând Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, care și-a întins aripile asupra Caraș-Severinului, Timișului, Hunedoarei și nu numai. Din acele zile în care granițele spirituale și culturale se conturau, ne vin acum, la Timișoara, fotografii și documente rare care vorbesc despre oameni curajoși și vizionari ca Ștefan Moldovan, I. Boroș și Ep. Victor Mihaly de Apșa. Oameni care, cu fiecare cuvânt și gest, au consolidat conștiința românilor bănățeni.
Expoziția nu este doar o fereastră spre trecut, ci un prilej de a înțelege cum identitatea noastră a fost clădită în timp. În fiecare fotografie, fiecare document, vei regăsi nu doar fapte istorice, ci vieți trăite, drumuri parcurse cu credință și reziliență. Împreună cu Arhiva Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj și colecția dragului nostru prieten și coleg Oliviu Gaidoș, îți prezentăm povești care te vor lăsa fără suflare.


Vernisaj: 22 octombrie 2024, ora 16:00
Locație: holul de la etajul I, Bastionul Maria Theresia, Str. Martin Luther nr. 4, Timișoara


Perioadă expoziție: 22 octombrie – 22 decembrie 2024
Te așteptăm să explorezi alături de noi 170 de ani de lumină și întuneric, de lupte și victorii, toate învăluite în pagini vechi și fotografii care te cheamă să le privești cu inima deschisă. 


#mnab #expozitiefotodocumentara

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu