joi, 17 octombrie 2024

Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă

 


Invitație la vernisaj: „𝐈̂𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐦𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐬̦𝐢 𝐮𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞. 𝐅𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐢 𝐧𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐁𝐚𝐧𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐚̆”


Dragii noștri, vă invităm să faceți o călătorie prin istoria fascinantă a Banatului la vernisajul expoziției „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă”, care va avea loc 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟓 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, 𝐢̂𝐧 𝐦𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐝𝐚 𝐁𝟏 𝐚 𝐁𝐚𝐬𝐭𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐓𝐡𝐞𝐫𝐞𝐬𝐢𝐚, pe strada Martin Luther nr. 4, Timișoara. 𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐚̆ 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟔 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 – 𝟐𝟒 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒.
Ce veți descoperi?


Un univers de bunuri culturale rare, fiecare cu povestea sa, păstrate cu grijă în muzeele și arhivele din Banat, Serbia și Ungaria. De la portrete elegante și mobilier rafinat până la fotografii rare ale reședințelor nobiliare, această expoziție reconstituie o lume dispărută – cea a familiilor nobile care au modelat istoria regiunii.
Printre piesele de colecție se numără:
Portrete și documente nobiliare de mare valoare, piese de mobilier și textile din secolele XVIII-XIX, fotografii rare realizate de renumitul Klösz György la sfârșitul secolului al XIX-lea, surprinzând interioarele fastuoase ale castelelor nobiliare din Banat.
Povestea nobilimii bănățene – explorăm destinele familiilor aristocratice și cum au supraviețuit ele provocărilor istoriei, de la marile războaie până la exproprierile comuniste.
Vă propunem să priviți dincolo de simplele obiecte, spre viețile și dramele familiilor nobile care au contribuit la dezvoltarea Banatului, dar care au fost deseori uitate. Această expoziție aduce în prim-plan o istorie comună care ne leagă, invitându-vă să descoperiți trecutul prin intermediul acestor mărturii culturale rare.


Bastionul Maria Theresia, strada Martin Luther nr. 4
Vernisaj: 25 octombrie 2024, ora 18:00
Expoziția: 26 octombrie – 24 noiembrie 2024
Program: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00 (ultima intrare la 17:30)


#mnab #familiinobiledinbanat #expozitiitimisoara

 

Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu